![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich
Mam jeden problem związany z dopisaniem jednej funkcji do aplikacji na facebook, chodzi mianowicie o to iż w tym momencie mogę dodać na dany obrazek Dane linijki z plików tekstowych. ( w kodzie niżej jest to linijka 30 imagecreatefromjpeg ("foto.jpg"); ) Niestety nie potrafię tego tak zmodyfikować aby można było dodać zamiast właśnie tego obrazka foto.jpg losowego zdjęcia z danego folderu na serwerze. Szukałem i znalazłem odpowiedzi jak zrobić aby dodawał się losowy obrazek lecz nie potrafię jeszcze tego w pełni zaimplementować do kodu. Zacząłem moją przygodę z PHP niecały miesiąc temu kożstam z książki Heliona od podstaw i jeszcze nie doszedłem do takich rzeczy. Ale do rzeczy mam już kod gdzie dodaje obrazek foto.jpg i nanoszę na niego w odpowiednich miejscach tany tekst:
No dobrze tak jak napisałem szukałem w sieci rozwiązania i znalazłem kilka sposobów, może je przedstawię. Pierwszy sposób:
Najpierw za pomocą funkcji opendir() należy otworzyć folder Funkcja readdir() zwraca nazwy kolejnych plików w danym katalogu Za pomocą funkcji closedir() zamykamy połączenie z wcześniej otworzonym katalogiem. Funkcja rand(), zwraca losową liczbę z podanego w parametrach przedziału. Natomiast funkcja count() przekazuje liczbę elementów tablicy. Ok próbowałem na wiele sposobów użyć tego rozwiązania lecz nie udawało mi się to w pełni. Drugi spoób na któy się natknąłem w sieci to za pomocą funkcji include() dodać plik: Kod pliku do losowego wybierania obrazków:
Lecz nie wiedziałem także dokładnie gdzie wstawić funkcję include z tym plikiem, również próbowałem na wiele sposobów. Bardzo proszę osoby które znają rozwiązanie tego problemu o pomoc, ponieważ nie mogę sam sobie poradzić. Wczoraj siedziłem do późnej nocy lecz mi się to nie udało. Z góry dziękuję wszystkim za jakąkolwiek pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 2.03.2012 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na twoim miejscu przeanalizowałbym sobie ten pierwszy sposób używając funkcji glob
A jeszcze przed tym zobacz sobie czy ta twoje zmienna przechowuje jakieś dane. Ten post edytował MGraphics 5.04.2012, 10:34:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź.
Tak więc skorzystałem z Twojej sugestii lecz niestety tak jak pisałem wcześniej nie jestem super programistą jestem początkujący i nie potrafie rozwiązać tego problemu. Próbowałem tak (nie będę znowu całego kodu przeklejał tylko odpowiednie linijki
Jak widać dodałem zmienną : $obrazki = "/obrazki"; A usunąłem foto.jpg ( z pierwszego mojego postu) Ale nadal źle to działa ( na pewno robię to źle). Czy mógłbyś mi pomóc wkleić to w odpowiednie miejsce. Byłbym niezmiernie wdzięczny. Czy ktoś potrafi rozwiązać mój problem? Bardzo proszę o pomoc. No i nikt? Za pomoc która okaże działającą stawiam flache kolejny edit. W celu przesunięcia tematu wyzej. Jednak proszę raz jeszcze o pomoc. ? edit Jeśli ktoś potrafi rozwiązać problem prosze o kontakt na 8155549 Zapłacę za pomoc. ktoś? ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 22:28 |