![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję na swojej stronie czegoś takiego jak znajomi i nie wiem jak to rozwiązać
Coś jak na Nk użytkownik zaprasza innego i ten inny musi to potwierdzić Czyli dwie kolumny z id i jedna ze statusem (i jeszcze pomocnicze) id_user1 | id_user2 | status | ... 34 | 25 | oczekuje | ja to widzę tak ale tych rekordów oby było sporo załóżmy że każdy użytkownik ma 300 znajomych * ilość użytkowników serwisu to może te rozwiązanie okaże się zbyt ciężkie dla wyświetlenia i wyniki będą się długo wyświetlały. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Baza pociągnie spokojnie do -set tysięcy rekordów
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za rozwiązanie
![]() Witam, pojawiła się mała komplikacja. Mam tabelę użytkownicy i znajomi Znajomi przetrzymuję id zaproszenia i użytkowników (zaproszony i zapraszający) tabela użytkownicy zawiera wszystkie detale użytkownika Potrzebuję złączenia aby wyświetlić listę znajomych z detalami zrobiłem to tak ale nie wyświetla poprawnie rekordów
To zapytanie wyświetla obu użytkowników w liście znajomych czyli zapraszający i zaproszony a powinien być tylko jeden użytkownik bo obecnie ja jestem na swojej liście zaproszonych i to samo u drugiego użytkownika. $id_user - przechowuje id zalogowanego użytkownika dodam że zmienna $id przetrzymuję id użytkownika którego detale przeglądamy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie moja baza nie jest profesjonalna i wygląda tak
Potrzebuję wyświetlić znajomych użytkownika wyświetlając dane z tabeli użytkownicy. Czyli SELECT który wybiera rekordy gdzie w id_user_1 albo id_user_2 jestem ja i wyświetla te rekordy. Dane które chcę wyświetlić znajdują się w tabeli uzytkownicy. To proste ale zapytanie musi być poprawne a takiego nie mogę skleić więc proszę o pomoc. Pozdrawiam Proszę nie sugerować się zadeklarowanymi wartościami pół to zostanie zmienione poradziłem sobie z poprzednim ale utkwiłem na jednym etapie Tablica zawiera id_dodanego (może to być film, galeria, wydarzenie) i porównuję to z tabelą w tym przypadku filmy i wyświetla te wpisy których id są w tablicy. Teraz mam jeszcze tabelę znajomi i jak przerobić to zapytanie aby wpisy były wyświetlane u zalogowanego użytkownika a także u znajomych osoby która dodała wpis. Do momocy $id - id użytkownika przeglądanego, $id_isset_useer - id użytkownika zalogowanego.
Proszę o pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:17 |