![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpadam już. Mam całkowitą pustkę i zero pomysłów na rozwiązanie tego problemu.
Muszę zrobić funkcję, która znajdzie pierwszą wolną wartości nie zajętą przez wpisane do bazy rekordy. np: do bazy wpisano rekordy - nazwa = 2, 3, 5 system ma znalezc najmniejszą wolną wartość czyli 1 jeśli wpisanymi rekordami będą: 1,2,3, to znalezioną wartością powinna być liczba 4 Zrobiłem tak:
No i powstaje problem. Poradziłem sobie ze znalezieniem wolnej wartości jeśli jest ona wcześniej niż pierwsza wpisana do bazy. Dalej bylo gorzej. Pomóżcie -------------------- Warsztat: WinXP | Apache 2.0.49 | MySQL 4.0.20 | PHP 4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim po co Ci to? Tylko nie pisz "bo chce dodac rekord o pierwszym wolnym ID" tylko dlaczego akurat ten rekord musi byc dodany na pierwszym wolnym, a nie tak jak to robi auto_increment..?
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego, żeby uchronić się przed sytuacją kiedy mam stoliki o numerach 1,2 i 1928. Numery te będą służyć do identyfikacji i pisane będą na kartkach przy stolikach w restauracji. Dlaczego nie chcę dopuścić do nieromalnej sytuacji powinniście zrozumieć.
-------------------- Warsztat: WinXP | Apache 2.0.49 | MySQL 4.0.20 | PHP 4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może tak??
Ten post edytował rogrog 1.08.2004, 14:46:15 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 05:04 |