![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-akss- |
![]()
|
Goście ![]() |
do swojego prostego cmsa chcę dodać wielojęzyczność. Zrobiłem już klase do obsługi języków na stronie tylko że teksty tj. nazwa menu, pola w formularzach itd są pobierane z pliku. Np mam coś takiego: (pl.php)
en.php:
itd.. pobieram tak: chce przerzucić to na baze mysql, żeby można było w panelu edytować te teksty. Zrobie tabele "langs" i tam pola pl, en itd. Teraz zastanawiam się czy da się zrobić tak, żebym za każdym razem (do każdego tekstu) nie musiał robić X zapytań (bo to raczej mało optymalne będzie). Da się tak zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal możesz trzymać dane w pliku, i dać userom możliwość zarządzania tekstami z poziomu admina, jeżeli jednak chcesz przenieść tą funkcjonalność na bazę danych to nie oznacza że musisz robić dla każdego stringa oddzielne zapytanie, gdzieś na samym początku zrób sobie:
i stwórz z wyniku tabelę do której będziesz się odwoływał. To najprostszy sposób co nie oznacza że jest on najwydajniejszy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 00:09 |