![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem(właściwie to dwa, ale jeden jest piorytetowy), pozwole sobie go przedstawić za pomocą rysunku, aby łatwiej byłoby zorientować się o co mi chodzi. 1. Na stronie znajduje się div o stałej szerokości i zmiennej(uzależnionej od ilości elementów) wysokości. Wygląda to mniej więcej tak: Rys. 1 W momencie wczytania strony w skrypcie JS losuję położenie tych boxów. Czasami zdarza się tak że wszystkie znajdują się na tej samej poziomej lini. Rys. 2 I tutaj pojawia się problem- scroll. Strona cały czas ma początkową wysokość i w momencie kiedy te elementy zostaną rozłożone w jednej lini zostaje zapas wolnego miejsca, wygląda to nieestetycznie i chciałbym się tego pozbyć. Mam coś takiego(fragment):
Ostatnia linijka $("#boxes").css("height", maxHeight) dopisuje mi taką wysokość jaka jest niezbędna, jednak wygląda na to że div aby przybrał tą wysokość musi być 'przeładowany'- odświeżony. Probowałem na końcu daj: $("#boxes").html(); Ale niestety nic to nie pomogło. Byłbym wdzięczny za wskazanie z jakiej strony mam to ugryźć. 2. Drugi problem dotyczy również tej sytuacji, jednak o coś innego się rozchodzi. Do przesuwania elementów, używam jQuery UI, pytanie czy można łączyć funkcje z UI ze zwykłym jQuery? Chciałbym aby po kliknięciu w jeden z tych boxów, przybierał on z-index 1000, tak aby aktywny element był zawsze na wierzchu. Próbowałem coś takiego:
Jak można się domyślić nie działa to, nawet samo przesuwanie w takim przypadku nie działa, stąd też moje pytanie czy funkcje UI można łączyć ze zwykłymi. Z tego co patrzyłem w dokumentacji jQuery UI nie widnieje tam żadna funkcja odpowiadająca click(). Znalazłem jedynie argument zIndex, ale w przypadku gdy ją używam wszystkie elementy klasy .example mają wartość z-index: auto. Jakieś sugestie w jaki sposób mogę osiągnąć zamierzony cel, czyli aby aktywny(box po kliknięciu lub ostatni przesunięty) dostawał z-index wyższy/większy od pozostałych? Dziękuje za każde sugestie, nawet te najdrobniejsze. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nigdzie nie masz przypisanej wartości do zmiennej screenHeight i szerokośći
2. Masz opisane w http://jqueryui.com/demos/draggable/#event-create This event is triggered when dragging starts. Code examples Supply a callback function to handle the start event as an init option. Kod $( ".selector" ).draggable({ start: function(event, ui) { ... } }); Bind to the start event by type: dragstart. Kod $( ".selector" ).bind( "dragstart", function(event, ui) {
... }); -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wspomniałem że podany kod jest tylko fragmentem, dlatego nie widać deklaracji.
Jak już pisałem, cały kod działa. Problem jest jedynie z divem który chyba potrzebuje przeładowania/odświeżenia aby wyświetlił prawidłową wyskość i tutaj pojawia się problem. Jak odświeżyć takiego diva bez przeładowania strony? Co do drugiego podpunktu to poradziłem sobie używając opcji stack z biblioteki jQuery UI |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:25 |