![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam mały problem. Otóż pewne pliki konfiguracyjne nie zmieniają się w czasie jak np. dane dotyczące bazy danych. Klasa która posiada dany plik konfiguracyjny często jest wykorzystywana w innych klasach. Więc non-stop trzeba wykorzystywać dziedziczenie. Chciałem zrobić to trochę inaczej ale nie wiem czy coś takiego jest możliwe. Zamiast pisać rzucę kod może lepiej wyjaśni o co chodzi.
wywołanie w takim razie bazy danych wygląda tak
i już w klasie test możemy korzystać z pdo w taki sposób
nie jest to zbyt eleganckie. Kurczę aż się prosi żeby można było zrobić coś takiego. niestety konstruktor nie ma zamiaru zwracać żadnej wartości
wtedy wywołanie mogłoby wyglądać tak
moglibyście pomóc mi jak za pomocą statycznej metody przekazać dane, a potem tylko dzięki wywołaniu klasy od razu ze wszystkiego korzystać. Nie wiem czy dosyć jasno się wyraziłem. Ciężko trochę to wytłumaczyć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2004 Skąd: Glogau/Breslau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o wzorcach projektowych. Rzuć okiem na singleton i registry. http://www.oodesign.com/singleton-pattern.html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co waszym zdaniem lepsze jest użycie singletonu czy registry
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oba te wzroce są jak dla mnie w tym przypadku bez sensu, natomiast Dependency Injection jest idealnym wyjściem.
|
|
|
![]()
|
|
czyli jeszcze jedna możliwość
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:55 |