![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam forumowiczów!
Jako że to mój pierwszy temat (i post za razem) z tego miejsca pragnę powitać wszystkich użytkowników forum. Przechodząc do meritum problemu. Napisałem skrypt formularza zamówienia obuwia (częściowo sam częściowo przerabiając gotowe skrypty i łącząc je w jeden), w którym kolejne linijki do zamówienia par generowane są dynamicznie za pomocą przycisku "+" i w razie potrzeby usuwane (przyciskiem "-"). Utknąłem jednak przy pisaniu systemu wysyłającego całość na maila. Opis Problemu Wszystko działa nieźle z tym że jeśli użytkownik zacznie wypełniać formularz doda przykładowo 6 wierszy dla 6 różnych modeli obuwia po czym stwierdzi że rezygnuje z pozycji 3 i 4 to: Po pierwsze - numeracja porządkowa linijek psuje się i wygląda tak 1 2 5 6 ( z tym akurat mogę żyć Po drugie - na maila przychodzi mi cos takiego: 1 Nr katalogowy 123 35par 2 Nr katalogowy 1453 35par 3 (Pusty wiersz) 4 (pusty wiersz) 5 Nr katalogowy 123 35par 6 Nr katalogowy 123 35par Co w przypadku 50 dodanych pozycji może być uciążliwe w odbiorze. Moje przypuszczenia Wydaje mi się że problem leży po stronie skryptu php i pętli for która nie pomija pustych rekordów wysłanych za pomocą $_POST lub też numeracji formularza w jquery (numeracja nie zmienia sie wiec pozostaja puste ID które skrypt php próbuje wyciągnąć z tablicy czego próbowałem 1. Poprawa numeracji pól - fiasco dopisałem do jquery w miejscu :
linijke i--; i niby jest ok jezeli ktos usuwa tylko ostatni wiersz a nie któryś ze środka 2. Zapętlenie pętli for pętlą foreach - tutaj zatrzymały mnie umiejętności php :/ po prostu nie umiem tego napisać 3. przerobienie jquery tak żeby minus usuwał tylko ostatnią linijke kodu (patrz ad1) tutaj poległem na funkcji
u mnie po prostu usuwa wszystkie wiersze tabeli z dynamicznym formularzem zamiast ostatniego Tytułem zakończenia Wszystkie proponowane przezemnie rozwiazania doprowadzone do wersji działającej oraz rozwiązania zupełnie inne są jak najbardziej akceptowane i rozumiane przeze mnie jako pomoc za którą szumnie dziękować będę ![]() Kod formularza:
kod pliku parser.php (wysylka na maila)
Calosc mozna zobaczyc pod adresem http://scyller9.webd.pl/pantofle/form.html jesli ktos nie boi sie paskudnego cssa ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest dokładnie tak jak mówisz, czyli w pętli w ogóle nie sprawdzasz czy dany element istnieje w tablicy czy nie. Jak dodam np. 10 wierszy, a potem usunę pierwsze 9 to i tak ID ostatniego będzie równe 10, a co za tym idzie:
ten for wykona się 10 razy i za każdym razem będzie tworzył nowy wiersz tabeli. Możesz dać warunek np.
to powinno rozwiązać problem pustych wierszy w treści maila. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ślicznie Ci dziękuję za pomoc ! Wiedziałem że dzwonią ale nie wiedziałem w którym kościele
![]()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:04 |