![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Buduję swoją pierszą stronę internetową i dzisiaj stworzyłem strone kontaktową gdzie po wysłaniu wiadomości miał się ukazać tekst: "Twoja wiadomość została przesłana do Forma 3D. Odpowiemy tak szybko, jak będzie to możliwe. Pozdrawiamy." Ukazuje się ale zamiast ś,ć,ł,ę,ż widać inne litery (skandynawskie?)... możesz to sprawdzić sam www.forma3d.pl/kontakt.html
Chcę również dodać wiadomość która ukaże się jeżeli ktoś nie wpisał emaila, że musi podać swój email adres (gościu@cokolwiek.cokolwiek), oraz dodać do kodu zasadę że bez podania email adresu wiadomość zostanie nie wysłana. dzieki podaje kod jakiego użyłem:
Pozdrawiam
Powód edycji: [phpion]: Dodałem bbcode.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj!
Odnośnie polskich znaków - popatrz na sekcję <head> strony którą budujesz. Nie ma tam ustawionego poprawnego kodowania. Odnośnie walidacji adresu e-mail - możesz użyć funcji preg_match. Wpisz w google "walidacja email php" i zostaniesz zasypany wręcz próbkami kodu. Pozdrawiam. -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Proszę pamiętać o umieszczaniu kodu w odpowiednim bbcode - tym razem sam poprawię, ale na przyszłość proszę robić to samodzielnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpion - przepraszam i dzięki za poprawke, będe pamietał na przyszłość.
tolomei - dzięki za wskazówki, co do walidacji email to chyba dam rade, ale co do poprawnego kodowania w sekcji <head> polskich znaków, to ja nie mam zielonego pojęcia o czym jest mowa (od tygodnia dopiero buduję moją pierwszą stronę, nigdy w życiu nie miałem do czynienia z php, css, java, itd., jestem świeży w tym temacie). Czy możesz mnie jakoś naprowadzić, co, gdzie i jak z tym kodowaniem ? Pozdrawiam! Ten post edytował forma3D 30.03.2012, 09:00:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sekcji <head>
Kod <meta charset="utf-8">
|
|
|
![]()
|
|
usb2.0 - 100krotne dzięki!!! działa
Znalazłem kod do walidacji emaila i nie wiem gdzie mam go umieścic, dodałem go do mojego php kodu do kontakt zakładki po lini 11 $email = $_POST['email']; ale dostaje wiadomość że mam syntax error na samym końcu kodu ?> Czy zapomniałem o czymś? A może muszę go dodać gdzie indziej?
Ten post edytował forma3D 30.03.2012, 15:19:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Syntax Error masz dlatego, że w kodzie który podałeś brakuje na końcu jednego nawiasu klamrowego: }
Natomiast co do kodu.. nie wnikam co tam się dzieje, ale nie wygląda to na "zwykłą" walidajcę maila ![]()
Co do umieszczenia tego kodu to powyższy możesz wrzucić np. na sam początek skryptu, z tym że jest to jedynie definicja funkcji, którą trzeba jeszcze wywołać, tzn. przekazać do niej adres email do sprawdzenia. Czyli mniej więcej tak:
-------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Nowy syntax error na lini 28. foreach ($mxhosts as $host)
Wciąż nie wiem gdzie mam umieścić nawias klamrowy którego mi brakuje. Chcę użyć kodu który podałem na samym początku ponieważ sprawdza czy email adres naprawdę istnieje oraz nie pozwoli wpisać email z błędem czyli z literkami ą,ę,ć itp. Gdzie umieścić kod? w kontak.htlm czy w moim php pliku do emaila? Ten post edytował forma3D 30.03.2012, 16:30:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chcę użyć kodu który podałem na samym początku ponieważ sprawdza czy email adres naprawdę istnieje oraz nie pozwoli wpisać email z błędem czyli z literkami ą,ę,ć itp. Czytałeś w ogóle co napisałem we wcześniejszym poście? Ta okrojona wersja którą podałem wyżej spełnia Twoje założenia. Kod musisz umieścić w pliku .php wysyłającym maila. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Tak czytałem. Zrobiłem to troszeczkę inaczej. W Dreamweaver dodałem "behaviors" do przycisku "wyślij", więc teraz jeżeli nie wpiszesz imiona, poprawnego email i treści to wyskoczy okienko (oczywiście po nacisnięciu "wyslij") i powiadomi co należy wpisać.
Dzięki wszystkim za pomoc. Jesteście debeściakami! Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehh... pokolenie Dreamwavera....
-------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:55 |