![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Normalnie nie zawracałbym nikomu głowy ale siedzę nad tym już jakąś chwilę...
Otóż mam w regułce wyrażenie typu: Kod strona/podstrona/(.+)/(.+)/(.*)/(.*)/(.+) Przykładowo w takiej regułce: Kod RewriteRule ^strona/podstrona/(.+)/(.+)/(.*)/(.*)/(.+)$ index.php?a=$1&b=$2&c=$3&d=$4&e=$5 [L] I teraz mam adres załóżmy: strona/podstrona/1/2/3/4/5 - przechodzi (wszystko gra) ale już strona/podstrona/1/2///5 - już nie przechodzi (dokładnie rzecz biorąc reguła ta nie jest wg htaccess spełniona) Mimo że zastosowałem .* czyli coś co być może ale nie musi to dla podanego adresu powyżej ta reguła nie działa... :/ Oczywiście jeśli wrzuciłbym bym to w PHPowy preg_match to śmiga (sprawdzałem) ale w htaccess nie chce... Ktoś ma jakiś pomysł? :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zamiast
.* spróbuj .*? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki nospor ale niestety nic to nie zmieniło (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem stanowi sam zapis. Nie można stosować dwóch / obok siebie. Adres www.wp.pl////// prowadzi do www.wp.pl/. Następne / są ignorowane. Dlatego wiele stron stosuje przecinki, a nie /.
Ten post edytował sf 29.03.2012, 13:41:02 |
|
|
![]()
|
|
Bingo! Dzięki @sf masz całkowitą rację - nie przemyślałem tego - dodatkowo sama . jest za mocna więc albo trzeba dać ? (ungreedy) - THX @nospor albo uzyć czegoś w rodzaju [^/]* tylko oczywiście / zamienić na inny znak - lub , (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:15 |