![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie cos:
Struktura bazy z kategoriami: Kod id | nazwa | parent 1 | test | 0 2 | test2 | 1 3 | test3 | 3 Zapytanie MySQL do wyswietlania newsów
i jak wejde sobie na strone: news.php?k_id=2 wyswietli mi wszystkie newsy z kategorii 2. A jak widzimy kategoria 2 ma podkategorie, problem w tym ze chce wyswietlic newsy z kategorii 2 i jej podkategorii (z podkategorii jesli sa w niej newsy), tylko nie moge sobie poradzic z utworzeniem dobrego zapytania :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym zrobił taką bazę
Kod id | kat | podkategorie 1 | news | beny_1<>beny_2 2 | lol_2 | 0 3 | dfds | beny_3<>beny_4<>beny_5 Potem odczytujesz linijkę o ID jakim chcesz (to wiesz jak zrobić). Potem sprawdzasz czy kolumna podkategrie jest różna od zera. Jeśli tak to używasz funkcji explode() tu jako rozdzielenie użyłem "<>" ale możesz użyć np. "||" wtedy będzie czytelniej. -------------------- Drobne awarie nie isnieją, jeżeli miała jednak miejsce drobna awaria, oznacza to, że nie poznałeś jeszcze jej rzeczywistych rozmiarów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat wielokrotnie "molestowany" na forum Polecam leturę artykułu depesza ( http://www.depesz.pl ) o reprezentacji drzew w bazach danych.
BTW. Sztuczki z explode/implode stoją w opzycji do koncepcji relacyjnych baz danych. -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:34 |