![]() |
![]() |
--Kosa-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Strona główna mojego serwisu ze względu na duża ilość połączeń z bazą i zapytań długo się ładuje.
Chciałem zniwelować ten problem za pomocą cachowania tejże strony. Powiedzmy raz na godzinę automat pobierał by zawartość strony głównej i umieszczał ją w pliku. Normalne wywołania byłyby już podpięte pod ten plik i sprawa by się rozwiązała tylko jak to prosto zrobić ? (memcached chyba nie ma sensu dla jednej podstrony (w tym wypadku strona główna) może cron + kod w php ?) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona główna mojego serwisu ze względu na duża ilość połączeń z bazą i zapytań długo się ładuje. Chciałem zniwelować ten problem za pomocą cachowania tejże strony. Powiedzmy raz na godzinę automat pobierał by zawartość strony głównej i umieszczał ją w pliku. Normalne wywołania byłyby już podpięte pod ten plik i sprawa by się rozwiązała tylko jak to prosto zrobić ? (memcached chyba nie ma sensu dla jednej podstrony (w tym wypadku strona główna) może cron + kod w php ?) Cache by nospor: http://nospor.pl/cache.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź czy twój hosting ma zainstalowane memcached. To bardzo dobre rozwiązanie bo korzystasz z zasobów całego serwera a nie obciążasz tak bardzo apache. W przypadku cachowania za pomocą php i mysql w tyłek dostaje mysql i na jedno wychodzi bo strona nadal długo się wczytuje.
|
|
|
--Kosa-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam zainstalowany memcached. Używałem go na jednej stronce, ale tam już był zaimplementowany.
Mam problem z jego podpięciem do nowej strony. Szukam jakiegoś dobrego tutorialu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam go w taki sposób:
Nie wiem czy to jest odpowiedni sposób. Może niech wypowie się ktoś bardziej obyty w temacie. Ten post edytował Velius 28.03.2012, 19:57:09 |
|
|
--Kosa-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale jak to wdrożyć ?
Załóżmy mam plik podstrona.php i tutaj jest mocno obciążające zapytanie sql. Jak mam to połączyć z kodem który podałeś, tak żeby działało to na memcached bo za bardzo tego nie kumam ? Czy, żeby to podpiąć to muszę jakoś ostro przebudowywać plik podstrona.php tak żeby współpracował z tym kodem, czy inaczej się to realizuje ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:01 |