![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: skąd-inąd. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w korzystajac z php (lub innego jezyka programowania) mozna pod windowsem zarzadzac procesami (czyli uruchomionymi aplikacjami), a konkretnie je konczyc (zabijac). Chodzi mi o cos w rodzaju linuxowego ps i kill ale dzialajacego pod windowsem...
pewnie jest to mozliwe ps. oczywiscie nie chodzi mi o skrypt uruchamiany z poziomu przegladarki tylko konsoli systemowej Kod c:\apache\php\php.exe skrypt.php .![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie mozesz, ale musial bys skorzystac z rozszerzenia Win32API do php i wywolywac funkcje WinAPI. IMHO mija sie to kompletnie z celem. Latwiej będzie Ci napisać to samo w czystym C/C++ powiedzmy. Ewentualnie C#, w ktorym przegladanie czy killowanie procesow to bajka na kilka linijek.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Skąd: skąd-inąd. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm. przerasta mnie to:) pod linuxem jest to banalne, niestety program ktory pisze bedzie uzywany na windowsach...trudno, sie mowi.
zreszta i tak ze zabijanie procesow polegaloby na zamykaniu tylko 2 programow... dzieki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bedzie to rownie proste jak pod linuxem jesli znajdziesz narzedzie pod windowsa, ktore mozna uzywac z linii polecen do killowania procesu podajac jego PID (ktory mozna wyciagnac z `tasklist`), jak juz takie znajdziesz, pochwal sie, mi sie rowniez przyda
![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz uzyc ps i kill z cygwina. ftp://ftp.icm.edu.pl/ do pobrania stad.
Sciagasz plik cygwin-1.5.10-3.tar.bz2 lub najnowsza obecnie dostepna wersje (na tej testowalem) Z tego archiwum z katalogu usr/bin rozpakowujesz 3 pliki: cygwin1.dll, kill.exe, ps.exe Uzycie: Kod ps.exe -W wyswietla wszystkie uruchomione procesyKod kill.exe -f [numer procesu] zabija procesTestowane na Win2000 |
|
|
![]()
|
|
Ze tez na to nie wpadlem.... a mam CygWin'a nie od dzisiaj... dzieki
![]() --- odpowiedz na ponizsze: co prawda to prawda ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(FiDO @ 2004-07-29 11:31:05) Ze tez na to nie wpadlem.... a mam CygWin'a nie od dzisiaj... dzieki ![]() Bez Cygwina jak bez reki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:36 |