![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę sobie skrypt w którym przy poście danego użytkownika można kliknąć "Fajne" lub "Nie fajne". Mam to zapisane w oddzielnej tabeli w której mam kolumny: id_postu (id ocenianego posta), user (id z tabeli account), ocena (jeśli 1 to dodania, jeśli 2 to ujemna) Danemu userowi liczę jego oceny w taki sposób:
Lecz nie wiem jak to zrobić aby obliczyć top 5 najlepszych reputacji i wyświetlić Nick usera który tą reputację posiada.. Proszę o pomoc! Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 23.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie wiem jak jest zbudowany Twój system, ale aby ułatwić sobie życie zaczął bym od prostej zmiany systemu oceniania. Stwórz sobie tabelę, do której będzie wpisywany każdy użytkownik po rejestracji, a wyglądać powinna ona tak:
id | nick | reputations Jeżeli użytkownik kliknie w poście, że to jest fajne, autor dostaje reputacje +1, w przeciwnym wypadku -1. Należało by jeszcze stworzyć inną tabelę, w której będzie zapisywane czy dany użytkownik oddał już swój głos w danym temacie. Potem wystarczy tylko:
Jeżeli się mylę, popraw mnie, naprowadź a postaram się pomóc. Ten post edytował Bateria 25.03.2012, 14:34:15 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrealizować w MySQL-u, ale bez podzapytań się nie obejdzie:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otrzymasz 5 użytkowników z największą ilością punktów (+1 za kliknięcie fajne, -1 za kliknięcie niefajne) tylko musisz zmienić punktację +1 / -1 Ten post edytował crocodillo 25.03.2012, 16:15:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:01 |