![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
1. Jak wejść do monitora MySQL'a na zewnętrznym serwerze ? 2. Łącze się z monitorem MySQL na krasnalu ale po wpisaniu polecenia : mysql -h 127.0.0.1 -u login -p następnie : CREATE DATABASE baza; wyskakuje : ERROR 1064: Something is wrong in your syntax obok 'mysql -h 127.0.0.1 -u login -p CREATE DATABASE baza' w lini 1 proszę o wyjaśnienie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A udaje Ci się w ogóle połączyć z bazą danych komendą: mysql -h 127.0.0.1 -u login -p ? Jaki jest domyślny login i hasło do bazy MySQL na krasnalu? Login to "root", a hasło "krasnal"? Spróbuj ich użyć w funkcji mysql -h 127.0.0.1 -u login -p password i zobaczymy co się stanie.
Bo ERROR 1064 to błąd w zapytaniu MySQL Ten post edytował frantic09 23.03.2012, 22:11:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jaki jest domyśly ale można zmienić ja ustawiłęm swoje. Po wpisaniu mysql -h 127.0.0.1 -u login -p wyskakuje wiersz niżej znak --> gdzie wpisuje CREATE DATABASE base;
i następnie wyskakuje mi komunikat który już opisałem. Z monitorem mysql łąćze się poprawnie tzn jest komunikat powitalny itd jeśli o to pytasz. I jak już się udzielasz to napisz jak połąćzyć się z serwerem zewnętrznym za pomocą monitora mysql ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jaki jest domyśly ale można zmienić ja ustawiłęm swoje. Po wpisaniu mysql -h 127.0.0.1 -u login -p wyskakuje wiersz niżej znak --> gdzie wpisuje CREATE DATABASE base; i następnie wyskakuje mi komunikat który już opisałem. Z monitorem mysql łąćze się poprawnie tzn jest komunikat powitalny itd jeśli o to pytasz. Dziwne... skoro sie zalogowałeś, to czemu do zapytania wrzuca Ci polecenie logowania mysql? I jak już się udzielasz to napisz jak połąćzyć się z serwerem zewnętrznym za pomocą monitora mysql ? Tak w ogóle to nie łączysz się żadnym monitorem MySQL, tylko z na przykład z shella. Jak już się udzielam to Ci napiszę, a może zapytam jakie parametry przyjmuje funkcja mysql i czy czasem jeden z nich nie jest adresem host serwera, do którego się łączysz? Np podawanym po -h? No, ale Ty powinieneś wiedzieć lepiej. No a tak poza tym dość często trzeba na tym zewnętrznym serwerze ustawić dostęp dla zdalnego IP... takie tam zabezpieczenia... żeby jakiś niepowołany haker się z jakiegoś monitora MySQL nie próbował włamać ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jaki jest domyśly ale można zmienić ja ustawiłęm swoje. Po wpisaniu mysql -h 127.0.0.1 -u login -p wyskakuje wiersz niżej znak --> gdzie wpisuje CREATE DATABASE base; i następnie wyskakuje mi komunikat który już opisałem. Z monitorem mysql łąćze się poprawnie tzn jest komunikat powitalny itd jeśli o to pytasz. I jak już się udzielasz to napisz jak połąćzyć się z serwerem zewnętrznym za pomocą monitora mysql ? Po wpisaniu polecenia: mysql -h 127.0.0.1 -u login -p i wciśnięciu klawisza ENTER trzeba wpisać hasło (i ponownie zatwierdzić ENTER-em) a nie zapytanie SQL. W taki sposób uzyskujesz połączenie i dopiero wtedy możesz wykonywać zapytania SQL. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
@mortus Robię jak piszesz po wpisaniu -h 127.0.0.1 -u login -p ENTER i hasło ale nie reaguje (bez komunikatu) po czym wpisuje zapytanie i dalej to samo.
@frantic09 autor w książce nazywa łączenie się z mysql'em za pośrednictwem wiersza poleceń ze star>cmd jako monitor mysql myślałem że to powszchena nazwa Teraz chce się połączyć z bazą danych na zewnętrznym serwerze za pomocą php Kod <?php DEFINE ('DB_USER' , 'login'); DEFINE ('DB_PASSWORD' , 'haslo'); DEFINE ('DB_HOST' , 'www.domena.domena.pl'); DEFINE ('DB_NAME' , 'baza'); $dbc = mysql_connect (DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD); mysql_select_db (DB_NAME); ?> I wyskakuje: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on 'www.domena.domena.pl' (10061) in c:\usr\krasnal\www\brk\nowy\mysql_connect.php on line 7 co robie źle ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mortus Robię jak piszesz po wpisaniu -h 127.0.0.1 -u login -p ENTER i hasło ale nie reaguje (bez komunikatu) po czym wpisuje zapytanie i dalej to samo. Skoro nie reaguje to znaczy, że nie działa, a przyczyn może być całe mnóstwo. Zainstaluj sobie inny serwer niż Krasnal, z tego co się orientuję Krasnal jest przestarzały, a alternatyw masz kilka np. WampServer, xampp. Co do połączenia z zewnętrznym serwerem MySQL, najprawdopodobniej użytkownik, którego dane posiadasz (i jeśli przepisałeś je prawidłowo) nie może łączyć się z serwerem z dowolnego host-a, a tylko z określonego. EDIT: W sieci jest pełno tutoriali na temat instalowania i konfigurowania serwera www z obsługą PHP, jak również tutoriali traktujących o podstawach pracy z MySQL/PHP. Wystarczy poszukać. Ten post edytował mortus 23.03.2012, 23:50:08 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli masz dostęp do tego zewnętrznego serwera lub chociaż do jego panelu administracyjnego, to mozliwe, że masz też dostęp do zarządzania bazami danych, a tam może do ustalania zewnętrznych adresów IP, które mogą się z tymi bazami łączyć.
I tak jak pisze mortus, polecam coś nowszego, w rodzaju pakietów Xampp lub Wamp. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 02:28 |