![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem tu nowy poniewaz dopiero zaczalem sie uczyc php, i pojawil mi sie maly problem. Napisalem sobie skrypt php, ktory powinien mi wykonywac pewne dzialanie (dzielenie), nastepnie utworzylem dla niego formularz jak zwykle html. Problem polega na tym ze po wpisaniu wartosci w pola formularza i wykonaniu operacji obliacz wyswietla sie pusta strona tak jakby nic sie nie wykonywalo. Mam nadzieje ze ktos bedzie wiedzial co i jak i dlaczego:) Ponizej kody skryptu i formatki oraz kod skryptu
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zacznij od sprawdzenia jak wygląda struktura PRAWIDŁOWEGO dokumentu html. Potem włącz wyświetlanie błedów i podaj je tutaj.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawi ci wartości na liczby (integer) Poza tym - nie ma czegoś takiego jak "htmlspecialchar" - jest htmlspecialchars a białą stronę dostajesz pewnie dlatego, że masz wyłączone raportowanie błędów ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij
![]() Dzięki! :D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 14.06.2007 Skąd: Chesterfield UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w razie czego zawsze mozesz przerwac skrypt i wyswietlic co masz w zmiennej $_POST;
lub wyswietlic wynik dzialania:
tak samo mozesz wyswietlic te zmienne bez przerywania dzialania skryptu (tzn bez uzycia die()) Ten post edytował daniofantasy 23.03.2012, 16:16:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i na końcu bodajże 8 linii brak Ci średnika
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2012 Skąd: Bstok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod napisany przeze mnie ![]() Ten post edytował Matthewcode 24.03.2012, 15:56:27 -------------------- Zapraszam na http://matthew-code.prv.pl/ - zamieszczam tutaj moje skrypty PHP / HTML.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ładu ,składu się nie trzyma, poza tym nie wykluczyłeś możliwości dzielenia liczby 0.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2012 Skąd: Bstok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ładu ,składu się nie trzyma, poza tym nie wykluczyłeś możliwości dzielenia liczby 0. Z dzieleniem przez 0 już poprawiłem. Co do składu i ładu to może i prawda. Jestem na poziomie raczkowania ![]() -------------------- Zapraszam na http://matthew-code.prv.pl/ - zamieszczam tutaj moje skrypty PHP / HTML.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po co Tobie dodatkowe odwołania do tablicy Post i zmienne jak ich wogóle nie używasz.
$y1=$_POST['y1']; $x1=$_POST['x1']; Zrób sobie selecta -tam ustaw możliwe operacje.Następnie zrób sobie switcha.Będzie to lepiej wyglądało. |
|
|
![]()
|
|
Po co Tobie dodatkowe odwołania do tablicy Post i zmienne jak ich wogóle nie używasz. $y1=$_POST['y1']; $x1=$_POST['x1']; Zrób sobie selecta -tam ustaw możliwe operacje.Następnie zrób sobie switcha.Będzie to lepiej wyglądało. Poszperam na internecie i po patrze co i jak bo nic z tego nie zrozumiałem ![]() #edit Jak wykluczyć dzielenie przez 0 bo jednak nie poprawiłem ![]() #edit2 Trochę kod skróciłem, mam nadzieję, że teraz wygląda bardziej estetycznie:
Zostaje jeszcze kwestia zablokowania dzielenia przez zero. Ten post edytował Matthewcode 24.03.2012, 16:04:49 -------------------- Zapraszam na http://matthew-code.prv.pl/ - zamieszczam tutaj moje skrypty PHP / HTML.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak wykluczyć dzielenie przez 0 bo jednak nie poprawiłem
PS.We dwóch to piszecie ,czy to Twoje drugie konto? Ten post edytował Niktoś 24.03.2012, 16:08:12 |
|
|
![]()
|
|
PS.We dwóch to piszecie ,czy to Twoje drugie konto?
Cytat Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in C:\xampp\htdocs\matthew-code\kalkulator1.php on line 11 Sami to piszemy. Ten co założył temat to go nawet nie znam, a ja, aby nie spamować tematami to piszę w tym ![]() Ten post edytował Matthewcode 24.03.2012, 16:11:48 -------------------- Zapraszam na http://matthew-code.prv.pl/ - zamieszczam tutaj moje skrypty PHP / HTML.
|
|
|
![]()
|
|
Bo robisz kopiuj /wklej i nic nie myślisz- ja błąd wyżej poprawiłem.
|
|
|
![]()
|
|
Tak to działa - pisze, że nie można dzielić przez zero. Nie pokazuje dodawania. Jak zrobię tak:
To wyskakuje błąd. -------------------- Zapraszam na http://matthew-code.prv.pl/ - zamieszczam tutaj moje skrypty PHP / HTML.
|
|
|
![]()
|
|
W linii piątej wykasuj } ,bo sobie za dużo dałeś, ten przykład musi działać,tylko Ty za bardzo nie wiesz co w ogóle robisz.Zachęcam do jakichś tutoriali-pełno ich na google ,aby poznać instrukcje warunkowe,pętle itp.
Poza tym kod jest poprawny tylko wynik dodawania pokazuje w jednej linice z komunikatem dzieleni:
Teraz będzie Tobie wyświetlać w osobnej lini. Ten post edytował Niktoś 24.03.2012, 16:38:49 |
|
|
![]()
|
|
To teraz co zrobić, aby było tak:
Cytat mnożymy 15 * 0 = 0 Nie można dzielić przez 0 dodajemy 15 + 0 = 15 odejmujemy 15 - 0 = 15 Bo jest tak: Cytat mnożymy 15 * 0 = 0 Nie można dzielić przez 0dodajemy 15 + 0 = 15 odejmujemy 15 - 0 = 15 Jak wstawiam <br /> w różnych formach to za każdym razem wyskakuje błąd. -------------------- Zapraszam na http://matthew-code.prv.pl/ - zamieszczam tutaj moje skrypty PHP / HTML.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie. Dziekuje wszystkim za pomoc. Okazalo sie ze bledem byl brak srednika. Teraz wszystko dziala, tylko nie wiem dlaczego jak dziele 14,5 przez 2 to daje mi to 7 a nie 7,25. Liczby sa konwertowane do float. Robie to w taki sposob:
Zapewne to jakis drobnyblad ale nie wiem gdzie on moze byc:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W większości języków programowania liczby zmiennoprzecinkowe zapisujemy z kropką, a nie z przecinkiem. Rzutowanie łańcucha znaków 14,5 na typ float da 14. Natomiast rzutowanie łańcucha znaków 14.5 na float da 14.5.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 14.06.2007 Skąd: Chesterfield UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz tez tak:
i pozmienia Ci przecinki na kropki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:15 |