![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pole select i w nim dwie opcje jak zmienić za 'zaznaczyć' jedną z tych opcji poprzez jQuery, tak aby wykonały się funkcję jak przy zmianie tego pola 'ręcznie' myszką ? Próbuję $('#attribute964 option[value="ID"]').attr("selected","selected"); zmienia zawartość, ale nie wykonują się funkcje przypisane do tego pola ;/ Ten post edytował Elber 22.03.2012, 15:21:58 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Żeby zaznaczyć jakąś wartosc w select to:
Kod $('#idtwojegoselecta').val('wartoscdozaznaczenia'); A jakie zdarzenie podpiąłeś? Bo jak onclick to logiczne ze nie dziala. Jak onchange to powinno zadziałać dla mojego kodu (chyba) Jak dałeś onclick to: Kod $('#idtwojegoselecta').val('wartoscdozaznaczenia'); $('#idtwojegoselecta').click(); //lub coś w ten desen -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie nie wiem jakie zdarzenie tam jest, bo to w sklepie magento w widoku produktu, po zmianie tego selecta zmienia się cena ...
Kod $('#idtwojegoselecta').val('wartoscdozaznaczenia'); $('#idtwojegoselecta').click(); //lub coś w ten desen nie działa, znaczy select się zmienia ale funkcje sie nie wykounją ... -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli jest to podpięte pod onchange to powinno zadziałać:
Kod $('#idtwojegoselecta').val('nowa_wartość');
$('#idtwojegoselecta').change(); -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem już...ale nie działa ;/
A jak mogę sprawdzić co dokładnie się dzieje po zmianie tego selecta ? Jakie funkcje sie wykonują -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Firebug
Console->Enable potem klikasz Profile robisz rzeczy na stronie i klikasz Profile ponownie w rezultacie otrzymujesz listę odpalonych funkcji wraz z ich wydajnością. Poza tym konsola pokaże ci błędy Java Script - skopiuj jakie ci wyskakują i pokaż nam, może będziemy mogli pomóc ![]() Ten post edytował Sky_walker 22.03.2012, 16:14:12 -------------------- Pomogłem? Kliknij
![]() Dzięki! :D |
|
|
![]()
|
|
Nie ma żadnych błędów JS
![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Niestety też tylko zmienia select'a a cena zostaje bez zmian... podaję linka do tego, to jest kopia tego sklepu
http://www.hellux.home.pl/hansekind/german...arderobe-1.html Chodzi o to że jak się klinie w 3 Hacken lub 5 Hacken zmienia się wielkość tej belki gdzie układa się te litery i motywy, i po prawej na dole jest cena i jeszcze niżej jest *Länge i tam jest select do wyboru, jak się tam ręcznie wybierze Garderobe 5 Haken (63cm) +10.00 € to cena się zmienia, ale jak w jQuery to zmienie to cena się nie zmienia ![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co zauważyłem, to żeby cena była zmieniana wywoływana jest funkcja:
Kod onchange="opConfig.reloadPrice()" może to pomoże -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
nawet jak po $('#idtwojegoselecta').val('nowa_wartość'); dam opConfig.reloadPrice(); to nic się nie dzieje
![]() Nikt nie ma pomysłu jak to zrobić ![]() -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$().trigger("change") próbowałeś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obsługą zdarzenia zajmuje się prototype, dlatego odpalanie zdarzenia z jquery nie działa tak jak powinno.
Twój problem można rozwiązać tak jak napisano tutaj: http://stackoverflow.com/questions/460644/...-with-prototype -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Obsługą zdarzenia zajmuje się prototype, dlatego odpalanie zdarzenia z jquery nie działa tak jak powinno. Twój problem można rozwiązać tak jak napisano tutaj: http://stackoverflow.com/questions/460644/...-with-prototype O którym sposobie dokładnie mówisz ? Nic nie działa wyskakują błędy jakieś ;/ Co mam zrobić aby ta cena mi się zmieniła po zmianie tego pola poprzez jQuery ? o co z tym prototype chodzi ? Ten post edytował Elber 23.03.2012, 08:17:53 -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]()
|
|
w linku który Ci dałem, masz napisane jak za pomocą prototype wywołać zdarzenie czyli zdarzenie typu Click , onchange etc.
Po kolei: 1. ściągasz plik: https://github.com/kangax/protolicious/blob...ent.simulate.js 2. includujesz go u siebie 3. a następnie odpalasz metodą .simulate('onchange') na obiekcie który zmieniałeś za pomocą jQuery. Powinno zadziałać -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem już tak, dostaje w konsoli error:
Uncaught TypeError: Object #<Object> has no method 'simulate' OK rozwiązane ;D wystarczyło dodać na początku funkcję: Kod function triggerEvent(element, eventName) { if (document.createEvent) { var evt = document.createEvent('HTMLEvents'); evt.initEvent(eventName, true, true); return element.dispatchEvent(evt); } if (element.fireEvent) return element.fireEvent('on' + eventName); } i później ją wywołać: triggerEvent(document.getElementById('id_selecta'), 'change'); -------------------- GG: 564555
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:13 |