![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie zapewne trywialne ale jak uniknąć zagnieżdzenia intrukcji if / else if otóż mam taki kawałek kodu i chciałbym zoptymalizować to rozwiązanie bo wydaje mi się, że poniższe jest rzekłbym "niepełnosprawne" tzn działa w swoim zamierzeniu ale z pewnościa da się prościej tylko jak? z góry dzięki za sugestie
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Co to za zmienne wszelakie? Co to jest spr4, spr5? Co znajduje się w spr1[0] ? Ty wiesz... Każdy kto patrzy na Twój kod, nie ma pojęcia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jedyne co mogę od razu powiedzieć... Zamień zdanie logiczne z OR na takie by były tam jedynie AND. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym w PHP przekierowywaniem zajmuje się funkcja header().
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sory, myślałem ze zmienne nie potrzebne, otóż:
a dalsza część kody to tamto co powyzej, w zasadzie chodzi o to by przy dodawaniu uzytkownika sprawdzało powyższcze ograniczenia, tylko zapis nie bardzo mi się podoba... jest jakiś taki za długi...:/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pomijając bezsens tego rozwiązania to:
każde przekierowanie różni się tylko wstawką page=.... W warunkach wiec zapisuj page, a przekierowanie zrób jedno na koniec uwzględniając zapisany page |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na forum jest mnóstwo tematów dotyczących walidacji formularza i zachęcam do przyjrzenia się tym tematom. Sposób, jaki zademonstrowałeś może być bardzo "uciążliwy" dla użytkownika, który nie będzie miał od razu pełnej wiedzy na temat tego, które dane podał prawidłowe, a które nie. I jeszcze te ciągłe przekierowania.
|
|
|
![]()
|
|
właśnie o walidacje mi chodziło...nie wiedziałem jak ująć zagadnienie...(IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) także dzięki za wskazówki dalej sobie jakoś poradze. temat można zamknąć. pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:05 |