![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam parę problemów :/ 1. Chciałbym pobrać aktualną datę użytkownika znajdującego się na mojej stronie. Mam stronę postawioną na nie polskim serwerze więc nie mam dobrej daty w date(); Jeżeli się nie da to prosiłbym o pomoc w dodaniu 5 godzin do godziny na mojej stronie ![]() 2. Mam problemy ze znakami polskimi. Piszę stronę od początku w notepad++ żeby nie było wątpliwości i w utf8 oraz w bazie utf8_general_ci. Oto moja strona: Tutaj Zobaczcie w kodzie i head (strona pusta oprócz head w razie czego ![]() Mam w head w kodzie dodany tak:
Jak widać nazwę strony pokazuje dobrze - Strona Główna :: Test, a to Description właśnie źle :/ - <meta name="Description" content="? ![]() Z góry dzięki ![]() Ten post edytował VirG 21.03.2012, 00:03:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 19.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Gdzieś na początku skryptu dodaj
wtedy date() będzie Ci zwracać polską godzinę ![]() 2. Jak dobrze pokazuje w jednym miejscu to w innym też powinno ![]() Jak używasz notepad++ to otwórz swój skrypt i wejdz u góry w menu w Format > Konwertuj na format UTF-8 bez BOM Zapisz i dopiero wtedy wpisuj swoje polskie znaki. Strona jest postawiona na darmowym hostingu 000webhost.com, a ja miałem z nimi kiedyś do czynienia i nigdy mi się nie pojawiał problem z polskimi znakami ![]() ps. chyba trochę przesadziłeś z tagami, bo nie widzę tu ani MYSQL ani SQL Ten post edytował kkpre 21.03.2012, 04:08:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
z 2 nadal błąd
![]() Zapytanie do bazy wygląda tak: Kod <?$qw = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM `tabela`"));?>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co powinna dokładnie tabela zwracać?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak przeczytasz pierwszy post to się dowiesz...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak przeczytasz pierwszy post to się dowiesz... Dobra inaczej, pokaż dane zapisane w bazie danych. Te Twoje znaki zapytania chcę zobaczyć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A więc tak: wchodzisz na stronę którą dałem w 1 poście. Wchodzisz w źródło strony i patrzysz w <head> na <meta name="Description" content=""> tam gdzie content są znaki zapytania (3).
Z bazy danych podczas backupu: Kod SELECT *
FROM `tabela` WHERE ( ( CONVERT( `tabela`.`name` USING utf8 ) = 'Test' AND CONVERT( `tabela`.`keys` USING utf8 ) = 'test' AND CONVERT( `tabela`.`des` USING utf8 ) = 'ąćó' ) ) |
|
|
![]()
|
|
Pokaż całą swoją stronę bo widzę masz tam niezłą sieczkę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <?$qw = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM `tabela`"));?> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> <meta name="language" content="pl"> <meta property="og:image" content=""> <? echo "<meta property='og:title' content='$qw[name]'>"; echo "<meta property='og:description' content='$qw[desc]'>"; echo "<meta name='Description' content='$qw[des]' />"; echo "<meta name='Keywords' content='$qw[keys]' />"; $title = "Strona Główna"; echo "<title> $title :: $qw[name] </title>"; ?> <meta name="Robots" content="all" /> <link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> </head> I to tyle -,- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do polskich znaków spróbuj umieścić to:
Kod @mysql_query("SET NAMES 'utf8';");
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 00:19 |