Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Połączenie interfejsu z magic __call()
shinuexx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Zastanawiałem się podczas tworzenia projektu jak rozwiązać problem połączenia metod wywoływanych poprzez __call() z metodami wymaganymi przez interfejs. Otóż zdefiniowałem sobie taki interfejs (chcę ujednolicić swoją kolekcję klas z kategorii działań arytmetycznych;P):
  1. interface MathExp{
  2. public function add(self $b);
  3. public function sub(self $b);
  4. public function mul(self $b);
  5. public function div(self $b);
  6. public function __toString();
  7. public function inv();
  8. public function _fileFormat();
  9. private function _extension_exists();
  10. public function fromString();
  11. public function sin();
  12. public function cos();
  13. public function tan();
  14. public function acos();
  15. public function asin();
  16. public function atan();
  17. public function cosh();
  18. public function sinh();
  19. public function tanh();
  20. public function exp();
  21. public function log();
  22. public function log10();
  23. public function mod(self $b);
  24. public function pow(self $b);
  25. public function sqrt();
  26. public function ceil();
  27. public function abs();
  28. public function floor();
  29. public function found();
  30. public function factorial();
  31. public function setScale($scale);
  32. public function getScale($scale);
  33. }

Zakładam też że wszelkie działania (np. dodawanie) mogą być wykonywane tylko z obiektem należącym właśnie do tego interfejsu. Jak dobrze myślę gdy klasa będzie to implementowała, to będzie musiała zawierać definicję tych metod co prawdopodobnie(jeśli mam rację;P) nie pozwoli na przechwycenie ich przez __call(). Dodatkowo zależy mi na łatwym rozszerzaniu całości bez modyfikacji istniejącego kodu.
Aby zobrazować mój problem wezmę np. metodę add() (dodawanie do siebie dwóch obiektów). Zamierzałem ją zaimplementować w ten sposób:
  1. public function add($b){
  2. if(!is_a($b,"MathExp"))
  3. throw new MathExpException(MathExpException::E_INVALID_INTERFACE_STR, MathExpException::E_INVALID_INTERFACE);
  4. $specific = "_add_".get_class($b);
  5. return $this->$specific($b);
  6. }

Jak wiadomo muszę odpowiednio sprecyzować to działanie dla dwóch różnych klas (inaczej doda rzeczywistą do rzeczywistej, zespoloną do zespolonej, rzeczywistą do zespolonej itd.) W związku z tym zamierzałem zrobić do tego w każdej klasie definicję dodawania (prywatną) dla różnych typów argumentu (np. _add_Numbers(), _add_Complex(), _add_Matrix() itp). Powoduje to, że metoda add() jak powyżej. Ale wtedy pojawia się problem powielania kodu, bo dla metody div() postąpię tak samo. Ale nie bez powodu utworzono metodę magiczną __call(), żeby powielać kawałki kodu.
W związku z tym zastanawiam się, czy nie lepiej by było zdefiniować w interfejsie, nie niewiele znaczącej metody add() a zamiast za to kilka metod _add_{class_name}() które będą odpowiadały za operację pomiędzy różnymi typami klas, a metodę add() przechytywać magicznie i wywoływać właśnie metodę dedykowaną dla argumentów?

Dałby radę ktoś podpowiedzieć, ocenić pomysłquestionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:17