![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 19.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma co się za dużo rozpisywać, mój przykład jest tu http://jsfiddle.net/aCLKy/
Znalazłem taki kodzik w jakimś poradniku i chciałem go wykorzystać na swojej stronie. Jak widać z checkboxami działa tak jak powinno - czyli jak zaznacze checkboxa to pole tekstowe obok odblokuje się - w drugą stronę też działa. I tu się pojawia problem. Przerobiłem to z checkboxa na radio bo chciałbym żeby użytkownicy mogli wybrać tylko jedno pole do wypełnienia, niestety nie chce mi to działać tak jak powinno, po zaznaczeniu jednego radio i potem zaznaczeniu drugiego radio - pole obok pierwszego radio jest nadal odblokowane, a chciałbym żeby odblokowane było tylko to pole tekstowe, którego radio jest obecnie zaznaczone. Próbowałem różne sposobów ale niestety zawsze po zaznaczeniu jakiegoś radio - pole tekstowe cały czas zostaje odblokowane. Myślałem że skoro jest wykorzystywane takie coś Kod onclick="this.form.elements['r1'].disabled = !this.checked" to taki kod Kod onchange="this.form.elements['r1'].disabled = this.checked" powinien rozwiązać problem.. Ale tak nie jest. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwróć uwagę, że javascript widzi tak samo radio jak i checkbox pod tym względem i nie usunie "konsekwencji" przełączenia przycisku, musisz sam to obsłużyć. Najłatwiej jest każdorazowo blokować wszystkie pola i odblokować tylko to wybrane, albo ewentualnie zapamiętywać poprzednio zaznaczone, by po zmianie je zablokować.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 19.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, śmiga
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:25 |