![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Wiele razy chciałem zrobić zapamiętaj mnie, czytałem wiele tematów i na tym forum i nie tylko o np. setcookie które mi nie działały/albo nie umiałem użyć, o zapisywaniu hashu do bazy i do cookie i ich porównaniach, i różnych cudach o których czytałem i w manualu i w internecie na różnych stronach - Lecz nadal nie wiem jak tak naprawdę najlepiej zrobić tę opcję "Zapamiętaj Mnie", i jak użyć tego sposobu w praktyce. Dziękuję z góry za pomoc, Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej cookie, a w innym przypadku możesz zrobić zapamiętaj mnie na adres ip w bazie danych
powiedz najlepiej jaki masz problem z cookiesami -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogółem to chcę (oraz nie wiem czy się da) zapisać cookie aby było odczytane w sesji, gdyż na całej stronie mam odczyt sesji.
Mam np. tak: if($_SESSION['login'] == $zapytanie_sprawdzajace_login_w_bazie) oraz takie samo porównanie hasła. No i chciałbym zapisać w cookie te sesje, aby potem były odczytane, ale nie wiem jak. Tak jak pisałem czytałem manuala i setki tematów, i nadal nie wiem jak to powiedzieć.. 'Oco kaman'. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem jak jest na tym forum z linkami do innych stron, ale masz tutaj tutorial
http://www.eioba.pl/a/1u8h/rejestracja-i-logowania-phpmysql plik czwarty i piąty, login.php i index.php ew logout.php pamiętaj że session_start(); musi być na samiutkim początku nawet przed takimi śmieciami jak te <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> jeżeli używasz include to tylko w index.php na samej górze @edit pomyliłem cały sens http://kursy.skryptoteka.pl/kurs,2,php.html/6 tutaj masz coś o cookiesach
3 flaga setcookie to czas cookiesa
Ten post edytował jackraymund 18.03.2012, 10:35:45 -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
W tamtym tutorialu nie ma nic o zapamiętywaniu hasła, a takie pierdoły jak logowanie czy rejestracje i inne skrypty to ja umiem zrobić.
@EDIT: Ok, już zobaczę ten kod ![]() Ten post edytował Weles 18.03.2012, 10:36:07 |
|
|
![]()
|
|
pomyliło mi się, zobacz tutaj
http://www.egrafik.pl/porady/php-do-czego-...je-wykorzystac/
Ten post edytował jackraymund 18.03.2012, 10:36:48 -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc
![]() Ten post edytował Weles 18.03.2012, 11:06:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tamtym tutorialu nie ma nic o zapamiętywaniu hasła Bo hasła ani loginu się nie zapamiętuje, nie zapisuje się tego do sesji ani tym bardziej do cookie. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Bo hasła ani loginu się nie zapamiętuje, nie zapisuje się tego do sesji ani tym bardziej do cookie. ale można użyć pralki łącząc np. hasło login e-mail $1 = sha1(pw) $1 .= sha1(login) $1 .= sha1(email) $1 = sha1($1) a do sprawdzenia to tylko wyczytanie z bazy te dane shashowanie i porównanie, oczywiście można dodać jakieś inne śmieci md5 itd. Ten post edytował jackraymund 18.03.2012, 15:01:14 -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
@UP'y:
Ja każde hasło koduje w PASSWORD('') - nigdy nie zapamiętuje pierwotnej wersji w sesji ani niczym o.o |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$1 = sha1(pw) $1 .= sha1(login) $1 .= sha1(email) $1 = sha1($1) Nie prościej złączyć i później hashować? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 12:57 |