![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 6 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak w temacie
mam duży problem z pobraniem użytkowników z kolumną 'data_ur', którzy mają urodziny między dwiema datami. Nawet nie wiem jak to ugyźć;/ Macie jakiś pomysł? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 6 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dziękuję operatory znam, ale to mi nic nie daje. Np: data urodzienia: 1990-01-01 dwie daty: od 2010-05-10 do 2010-10-11 albo jeszcze gorsza sytuacja gdy lata się róznią, czyli np. 2009-07-10 do 2011-02-01. Wie ktoś jak to rozwiązać? EDIT// dlaczego ktoś mi to przeniósł do przedszkola? Skoro rozwiązanie jest takie proste i oczywiste to może jakieś wskazówki? Sam sobie po długich bojach poradziłem, czy jest to wydajne, nie wiem ale działa Z podziękowaniami dla moderatora, który przeniósł ten wątek do 'przedszkola'... (sarkazm ofkorz)
Ten post edytował rasten 15.03.2012, 17:52:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@rasten dobry as jesteś
w linku który Ci podałem to 1 przykład Cytat a BETWEEN x AND y
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Ty też dobry as jesteś. Between znam, ale zauważ żeby go w końcu użyć musiałem wcześniej nieźle nakombinować: podzapytanie w WHERE, użycie funkcji date_part i to_char, konkatenacja (czy jak to się tam nazywa) wyników tych funkcji a potem jeszcze rzutowanie tego wszytkiego na typ 'date'. Niemniej dzięki za chęć pomocy.
Dla zainteresowanych objaśnienie: żeby sprawdzić czy ktoś ma urodziny między podanymi datami (date_from i date_to ), zamieniam rok w dacie urodzenia na ten, który jest w date_from.
rzutuje to na datę i dopiero wtedy używam BETWEEN. Rozwiązanie mało eleganckie (tak mi się wydaje) także jak ktoś ma lepsze chętnię się zapoznam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:54 |