![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam w bazie danych 2 tabele: OCENY: id, user_id, obiekt_id, srednia_ocena OBIEKTY id, nazwa, srednia_ocena W tabeli OCENY uzytkownicy dodaja sobie oceny obiektow - podczas dodania rekordu do tej tabeli za pomoca php robie update sredniej oceny z wszystkich dokonanych ocen dla danego obiektu (lacznei z nowym wpisem) do tabeli OBIEKTY - i robie udpate pola srednia_ocena. Jak zrobic tak ze podczas kasowania rekordu w tabeli OCENY (czy to za pomoca php czy za pomoca phpmyadmina) od nowa wyliczyc srednia dla OBEIKTU (o kasowanym - obiekt_id) i wprowdzic wartosc do pola srednia_ocena w tabli OBIEKTY. W taki sposob robie obliczenia podczas dodawania nowej oceny do bazy za pomoca php:
Teraz chcialbym zrobic cos podobnego przy uzyciu tylko bazy danych - i zeby to odbywalo sie zawsze podczas kasowania rekordu w tabeli OCENY (tylko obliczenia maja byc dokonywane wylacznie dla kasowanego OBIEKT_ID gory dzieki za pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na razie udalo sie sklecic cos takiego:
Dalej nie mam pojecia jak zrobic moj przyklad - chocaiz przegladnalem juz troche gotowcow troggerow ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, mozemy to zrobic za ciebie, ale ja za przykladem kolegi - dam ci wedke :]
zainstaluj sobie przykladowa baze danych sakila (chocby tutaj: mysql-sakila ) masz tam przyklady ciekawych rozwiazan, takze triggerow, mysle ze wiekszosc watpliwosci to pomoze rozwiazac.. j. |
|
|
![]()
|
|
Witam.
A moze da sie to zrobic w takim stylu ?
Ten post edytował stal-sw 15.03.2012, 11:47:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak ty żeś czytał o tych triggerach? Przecież dość wyrażnie jest tam wspomniane o NEW oraz OLD, które to przechowuję informacje, których szukasz...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.07.2025 - 04:02 |