![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2004 Skąd: że znowu ლ(ಠ益ಠლ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przeczytałem zagadnienia dotyczące dodawania zmiennych do sesji w manualu php.net i nadal nie mogę ich dodać w moim skrypcie! Robię wszystko zgodnie z przykładami w manualu ale zmienne po prostu się nie dodają. Parser nie wykrywa błędów. Próbowałem już wielu możliwości: przez $_SESION ['bla'], przez session_register("bla") ale ciągle nie mam pewności co to oznacza... Najbardziej przychylam się do session_register("bla") i rozumiem że to zapisze w sesji zmienną bla, której wartość trzeba wcześniej zdefiniować? No a jak ją potem odczytać w innym pliku? Próbowałem session_is_registered("bla") ale nic się nie wyświetlało... nie wiem za bardzo jak tego używać ![]() Dlatego proszę Was o podanie przykładowego kodu dla dwóch plików w php gdzie w jednym zapisujemy zmienną do sesji a w drugiej to oczytujemy i wyświetlany przez np. echo -------------------- Kod $kobieta = 'Kobieta zmienną jest...'; |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tworzy Ci sie sesja ? Sprawdz czy sie tworzy...
Ten post edytował sf 26.07.2004, 21:29:46 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2004 Skąd: że znowu ლ(ಠ益ಠლ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, sesja mi się tworzy.
Skorzystałem z Twojego kodu i pod linkiem ukazało mi się chociaż tego w kodzie nie ma. Dziwne, ale zarazem fajne- praktyczne! Ja sam sprawdzałem sesje tak:
No i teraz pytanie- jak zapisywać zmienne do sesji? Czy ten kod który podałeś już zapisał zmienną "bla" i kolejne zmienne miałbym zapisywać analogicznie? --EDIT-- nie wiem czemu w kodzie (7) jest "\"... w poście już trzeci raz wpisuję backslash i nic... Ten post edytował tomilipin 26.07.2004, 22:24:27 -------------------- Kod $kobieta = 'Kobieta zmienną jest...'; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 1 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: kielce. //Świętokrzyskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie tworzy w php gdy przegladarka lub w konfigach jest wylaczone uzycie cookies, php automatycznie dodaje id sesji do linkow 2 dane sie zapisuje
wiecej poczytaj w maualu session" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- ... aleobiad 80 %
"Doskonałości nie da się przyśpieszyć..." |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Sm0key @ 2004-07-26 23:50:22) wiecej poczytaj w maualu session" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Dzięki! Tam nie byłem... Sporo mi to wyjaśniło, dziękuję też za info odnośnie zapisywania zmiennych sesyjnych. Zrobię proste logowanie na stronce (dział zastrzeżony) ![]() --EDIT-- W związku z tym że nie można odpowiadać po sobie- napiszę w tym poście: Problem pojawił się nowy... Zmienne chcę wykorzystać do prostego logowania, chodzi o to że stronę mam w dwóch plikach (w jednym zmienne z treścią działów, w drugiej wszystko wyświetlam), używam takiego kodu w pliku nr 1:
W formularzu jest action="glowna.php?n=3" a jeśli n=3 to odpala funkcję restricted(). Dodałem przed rozpoczęciem sesji @ aby nie wyświetlał mi błędów (gdyż ID i tak się tworzy...). Pomimo wszystko efektem jest putska- po wpisaniu poprawnego hasła wyświetla się ZALOGOWANY, jednak jeśli potem wejdę na inną podstronę, a następnie znowu będę chciał zobaczyć tą oją stronę zastrzeżoną (o niej mowa) to wyświetla mi się form do wpisania hasła... Nie mam pojęcia jak to rozwiązać! Stronę muszę mieć w dwóch plikach więc tworzenie osobnych plików dla wszystkiego odpada... Co radzicie? Ten post edytował tomilipin 27.07.2004, 16:51:19 -------------------- Kod $kobieta = 'Kobieta zmienną jest...'; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:31 |