![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszać walidację wprowadzanych danych w formularzu, nie mogę znaleźć zdarzenia które umożliwi nastęoującą funkcjonalność: Podaję ciąg znaków w polu formularza. Podczas kiedy kursor opuści formularz przy pomocy myszki bądź tabulatorem, poprostu przejdę do kolejnego to ma sprawdzić w tym upuszczanym czy pole zostało wypełnione. Czy możę mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić taki fajny myk?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) podrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Poczytaj o dostępnych zdarzeniach... ich naprawdę nie jest dużo.
Zdarzenie ONBLUR. A dla jQuery poprostu BLUR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam już coś takiego, w zasadzie zrobiłem też na live("focusout mouseout",...) ale przychyliłem się do blur:
Problemik w tym, że dopiero za drugim razem po opuszczeniu pola skrypt zaczyna zaskakiwać ale i tak czy podam wartośc czy też nie podam to mam legth = 0. kod:
|
|
|
![]()
|
|
Tu sprawdzasz wartość pola
if(jq_name.length == 0) ale tę wartosc pobierasz o tu: var jq_name = $("#name").val(); na dużo wcześniej zanim wystąpił blur. Przecież to jest totalnie bezsensu....Wartosc pola masz pobierać w momecie BLUR a nie przed. |
|
|
![]()
|
|
Pomyślałem że pobiorę wartości do "globalnych zmiennych" w kolejnym etapie będę tylko sprawdzał długośc stinga. OK skoro tak musi być, niech będzie w zasadzie zaczęło prażyć odczytuje mi prawidłowo length z tym, że problem z podwójnym opuszczaniem tego pola istnieje. Robię odświeżenie strony ustawiam kursor w polu piszę. trzaskam tabulator i nic. Następnie wracam trzaskam tabulator i wtedy załapuje za drugim razem. Wiesz może dlaczego. Piszę o tych problemach w przedszkolu, zielonka jeszcze jestem..
zmieniony kod:
|
|
|
![]()
|
|
$("#name_error").toggle("slow",function()
Nie toggle a show. Przecież chcesz to pole pokazać, a nie toglować |
|
|
![]()
|
|
Kurcze dzięki za pomoc, chciałem toggle ponieważ jest fajny efekt... Show to tak na sztywno się wyświetla. Dzięki jeszcze raz... Klikam na pomogł oczywiście
|
|
|
![]()
|
|
Przecież dla show też określać możesz prędkość.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:03 |