![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak mniej więcej zrobić wyszukiwarkę. Mam pewien pomysł ale wydaje mi się nie zbyt dobrym. Chodzi mi o coś takiego jak na forum. Mógłby ktoś podpowiedzieć coś?
-------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 14 Dołączył: 14.07.2011 Skąd: Gliwice / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostsza to formularz z jednym polem, następnie pobranie tego, co użytkownik w nie wpisze i SELECT 'wartosc z pola' FROM 'tabela przeszukiwana'. Tylko że delikatnie mówiąc to rozwiązanie jest nieinteligentne (bo wystarczy, że użytkownik wpisze 'ostrow wlkp', a nazwa w tabeli jest 'Ostrów Wielkopolski', i taka wyszukiwarka nie znajdzie żadnych dopasowań i poinformuje o braku informacji).
Nie wiem, czy taka wyszukiwarka Ci wystarczy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 4 Dołączył: 9.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2009 Skąd: Białogóra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
tutaj masz tutorial http://www.php.rk.edu.pl/w/p/pelnotekstowe-wyszukiwanie/ Sam też testowałem i działa bardzo sympatycznie Jeśli przykładzik nie przypasi to szukaj FULLTEXT SEARCH: dodatkowo mechanizm tabel trzeba ustawić na MyISAM a tam gdzie sie wybiera PRIMARY albo UNIQUE ( nie pamiętam bo taka godzina ) wybierasz FULLTEXT - dałem słowa kluczowe resztę wygooglaj |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeżeli chciałbym zrobić to tak, że mam w tabeli pole "słowa kluczowe" i w nim wypisane słowa po przecinku dla przykładu: slowo,slowo1,slowo2 ... Jak by miało wyglądać zapytanie do tego?
-------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 19:58 |