![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 5 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewną strukturę kategori w bazie. Mam sposób na wyciągnięcie całej struktury i przypisanie do nich dzieci:
Jedna kategoria składa się z :
Jednak że kategori jest blisko 2000 chciałbym żeby nie budować całego menu bo troche duzo tego jest ;/ Jak najszybszym sposobem, łatwo wyciągnąć potrzebne kategorie czyli wszystkich rodziców, i ich "rodzeństwa" gdy mamy id bieżącej kategorii? Może ktoś mnie na to naprowadzić ? -------------------- Polecam Jastrzębia Góra, serwis o nadmorskiej miejscowości.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób sobie kolumnę parents i dopisuj tam po przecinku rodziców przy dodawaniu nowej kategorii.
Potem robisz sobie select po id kategorii bierzącej pobierając samą kategorię bierzącą i jej dzieci, a następnie pobierasz sobie: $parents = select * from db where id in(select parents where id=bierzace_id); Dzięki temu masz wszytkich rodziców, bierzącą kategorię i jej dzieci. W innym wypadku będziesz musiał robić to rekurencyjnie zapytaniem po zapytaniu co bardzo obciąży bazę -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 11:22 |