Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Cachowanie zapytań
Novy.

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, chciałbym zoptymalizować troche mój skrypt. Chodzi o cache'owanie zapytań. Nie mam pojęcia jak takie coś wykonać i na jakiej zasadzie to działa.

Czytałem troche o cache'owaniu, ale teraz to mi się w ogóle poplątało..

Jakieś klasy, obiekty w różnych poradnikach, i tu jest probelm z racji tego ze php uczyłem się z internetowych kursów to jeszcze mam małe pojęcie o programowaniu objektowym.

Da się to napisać strukturalnie ? Jeśli tak prosze o wskazówki.

Domyślam się, że coś takiego powinno wystarczyć:

1. <?php
  2. function cache_mysql_query($sql) {
  3. // coś tam.
  4. }
  5.  
  6. $query = "SELECT * FROM `users` ORDER BY `posts` DESC LIMIT 50";
  7. $rs = cache_mysql_query($query);
  8. ?>

Tylko co w funkcji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Przykładowe zapytanie:

1. $query = mysql_query("SELECT * FROM `users` ORDER BY `posts` DESC LIMIT 50");

Powiedzmy, że chce sprawidzić 50 osób z największa liczbą postów, wyciągam wszystkie dane o użytowniku, bo chciałbym je wyświetlić. Jest ok, tylko po co pobierać te dane cały czas?

Wolałbym zeby dane były pobierane co np. 30 minut z bazy, a normalnie odczytywane z cache.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
d3ut3r

-----

Wydaje mi się, że najprościej to hashuj sobie za pomocą np md5 zapytanie sql następnie sprawdzaj czy istnieje plik twoj_hash.php jeżeli tak to wczytuj go jeżeli nie to zapisz do tego pliku wynik zapytania.
+Quote Post
Novy.

-----

Dzięki za odpowiedz.

A co z czasem?

Sprawdzam czy plik istnieje -> istnieje, odczytuje z pliki..

Fajnie, ale chce co 30 minut pobierać dane z bazy, a jak plik będzie istniał to będzie cały czas odczytywało z pliku ;<

może ciastko ustawie kiedy utworzy plik, i bede sprawdzał czy ciastko istnieje. ;d taki pomysl wpadl mi do glowy ;p

Ten post edytował Novy. 10.03.2012, 15:10:58
+Quote Post
d3ut3r

-----

Możesz do CRONA dodać skrypt uruchamiany co 30 minut który z katalogu cache usunie wszystkie pliki które leżą tam 30 minut lub dłużej.

Zamiast do CRONA możesz do swojego pliku index.php (chodzi o plik który jest odpalany z każdym żądaniem) dodać funkcję usuwającą zbędny cache.
+Quote Post
by_ikar

-----

Cytat
Fajnie, ale chce co 30 minut pobierać dane z bazy, a jak plik będzie istniał to będzie cały czas odczytywało z pliku ;<

Sprawdzasz czas modyfikacji pliku, jeżeli jest większy niż 30min, no to kasujesz plik, i tworzysz nowy. Każdy jeden system cache to ma. Poszukaj na forum, jest klika gotowych klas, chociażby ta nospora, która ma to czego ci potrzeba.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:33