![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
mam upierdliwy problem z funkcją mail() w PHP. Czemu upierdliwy ? Napisałem dosyć obszerny skrypt formularza jQuery... Wszystko ładnie działa, jednak na koniec PHP daje mi za przeproszeniem w dupę funkcją mail(), może jest to śmieszne ale cóż... Zdarza się ![]() W czym problem ? Mianowicie, przesyłam dane z formularza jQuery funkcją serialize() w metodzie POST No i wszystko nadal jest GIT, odbieram dane _REQUEST'em, odbiera świetnie ![]() No ale co... Gdy odbieram wartość zmiennej zawierającą treść maila (z pola textarea oczywiście) i chcę ją przetworzyć funkcją nl2br, to nic z tego... Entery wstawione w formularzu nie wyświetlają się w mailu... Próbowałem na różne sposoby, ustawiałem kodowanie pliku (UTF-8 / ISO-8859-1) i NIC... Ogólnie html przekazany z formularza wyświetla się tak jak powinien... tylko te nowe linie... Próbowałem również zdefiniować przykładową zmienną w pliku z funkcją mail(), która zawierała zwykły tekst z nowymi liniami tak, jakbym go wpisał w formularzu i co ?! Tak działa... ;/ Oto mój plik z funkcją mail()
Wie ktoś co może być powodem tego upierdliwego problemu ? Za pomoc będę bardzo wdzięczny bo chwilę już nad tym siedzę i nie mam już pomysłu co z tym zrobić dlatego piszę tutaj... Serdecznie pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zrób proszę var_dump z czystego $_REQUEST['content'] który dostajesz na początku oraz z gotowego $content zaraz przed wysłaniem. Zobaczymy jak to wygląda.
Ten post edytował Uriziel01 10.03.2012, 18:36:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Rozwiązałem swój problem
![]() Próbowałem to zapisać w formie \\r\\n, ale to nie zadziałało ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalne, masz magic quote na serwerze.
Zawsze po otrzymaniu danych dawaj stripslashes($value); potem dopiero można się zająć walidacją danych -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
No ok, ale ja je odbieram w jQuery więc co w tym wypadku ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisze z komórki. kompa już wylaczylem. nie sprawdze teraz jak wysyłasz i odbierasz dane. ogólnie jak request idzie przez serwer to każdy \ poprzedzi ci też \ w rezultacie masz zamiast \n \\n
jeśli nie możesz użyć php to w javascript daj string.replace(/\\\\/gi,"\\") jak coś to jutro od 8:30 jestem online -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
No dobrze, ale co ma oznaczać wartość /\\/gi bo to uzyskamy po tym co napisałeś i co to da, że zamienimy to na dwa slashe ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
\ jest znakiem specjalnym i w wyr. reg. trzeba fo poprzedzić też \
w rezultacie zamieniasz każde \\ na \ -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:52 |