![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele uzytkownicy, programy oraz test(zawiera użytkowników z przypisanymi im programami).
Pobieram id_użytkownika ale nie wiem jak to pobrane Id przypisać do formularza. Program ma działac tak: Wchodzę w użytkownika, klikam dodaj program i w następnym oknie chce mieć tylko liste programów i button dodaj. Wynikiem ma być dodanie programu do uzytkownika, w którym sie aktualnie znajduje. Kod wygląda tak:
Niestety nie pobiera mi zmiennej $id do formularza w związku z czym zapisuje mi do bazy tylko nazwę programu bez id_użytkownika. Co robię źle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to po Kolei.
To jest bez sensu, bo teoretycznie zabezpieczy Cię przed SqlInjection, ale mija się z celem. Ta funkcja dodaje blackslashe przed apostrofy... a gdzie masz apostrofy w liczbie ?. Powinno się raczej rzutować na inta. Heh, to tak się teraz robi relacje? ![]() Następna funkcja :
$id to integerm więc nie powinno być apostrfów Poza tym (to jest to jest właściwie Twój główny problem, o który pytałeś), funkcja nic nie robi, bo pobiera jakieś tam informacje do zmiennych, funkcja się "kończy" i informacje giną. Zainteresuj się "zwracaniem wartości", słowo kluczowe : return. Ten post edytował peter13135 10.03.2012, 12:29:57 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Heh, to tak się teraz robi relacje? ![]() Dopiero zaczynam nauke PHP. Cytat Następna funkcja :
$id to integerm więc nie powinno być apostrfów Racja, bez apostrofów też działa. Cytat funkcja nic nie robi, bo pobiera jakieś tam informacje do zmiennych, funkcja się "kończy" i informacje giną. Zainteresuj się "zwracaniem wartości", słowo kluczowe : return. Przyjrzę się dokładniej funkcjom. Poprawiłem kod i działa. Mam jeszcze jeden problem, ale spróbuje jeszcze sie sam pomęczyć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do rzutowania id to inta to zastosuj jeszcze
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu "jeszcze" ? Przecież ta pierwsza linijka jest zbędna.
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 329 Pomógł: 6 Dołączył: 23.11.2011 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może zamiast mysql_fetch_assoc zastosuj mysql_fetch_row i zamiast $zmienna['costam']; to $zmienna[0];
|
|
|
![]()
|
|
Podczas nauki natknąłem sie na kolejny problem. Mam formularz z polami do wypełnienia. Po dodaniu przechodzę do strony *.index.php- gdzie pobierane są te dane. Po kliknięciu na odśwież stronę, dane ponownie są zaczytywane.
Nie wiem w jaki sposób to ograniczyć aby tylko raz zapisał dane.
W pliku index.php pobieram dane w ten sposób:
Czy to jest dosć skomplikowane i porywam sie z motyką na ksieżyc? |
|
|
![]()
|
|
Ja robię to w ten sposób, że po dodaniu rekordu odświeżam stronę funkcją header('location: index.php')
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:10 |