![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problem, którego nie umiem już tydzien rozwiązać, a zapewne dla osoby w temacie różnic między zapytaniami do MySQL 4.1 i v5 to pikuś. Na stronie mam wybór osób (typerów), każdy uzytkownik sobie wybiera takiego typera przez zaznaczenie i klika "Wyślij". Wtedy strona powinna zapamiętać to co wybrał i wysylac mu powiadomienia o nowych postach wybranej osoby (Typera). Strona tak robiła, ale odkąd musialem zmienic wersje MySQL na v5 to calkowicie nie reaguje to zapytanie, wybiera sie, klika i nic. Strona tego nie czuje i nie zapamiętuje. Zupełnie nie wiem co dostosować, żeby dzialalo tak samo jak wczesniej na v4.1, ale na wersji MySQL v5 Nie wyrzuca, żadnego błędu ani nic. Po prostu nie zapamietuje wybranych osób (powinno zachować znaczki wyboru obok nich), a do osoby po wyborze wysyla maila "Wybrales typerow: i tu jest PUSTO". Z góry dzięki za każdą sugestie i pomoc.
Ten post edytował klakciu 10.03.2012, 10:21:25 -------------------- Dobre Typy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wykonasz to zapytanie w konsoli mysql to też nie działa?
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcialem, ale nie umiem przeksztalcic tego na język SQL do phpmyadmin
![]() w ogole on tak jakby wszystko wykonuje, bo nawet po zatwierdzeniu wyboru wysyla do uzytkownika strony maila, ze dokonal wyboru itp (Błędów też nie zwraca) - tylko po prostu NIE zapamiętuje wyboru - jakiś koszmar. Na 4.1 to działało. powinien wygenerowac i wstawic ID wybranych osób i przypisać w bazie do tej osoby, co ich wybierała i wlasnie tylko tego nie robi ten kod. MySQL 5 coś w tym fragmencie gdzie zapisuje nowe polecenia / usuwa coś gubi:
Ten post edytował klakciu 10.03.2012, 12:53:34 -------------------- Dobre Typy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Włączyłeś raportowanie błędów pełne w PHP? Możliwe że np typ danych insertowanych się nie zgadza. W ogóle jak można tak pisać kod: mysql_query($SQL_2) or die? Żadnej spójności danych tym nie zachowujesz. Już nie mówiąc o POST bezpośrednio do inserta.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1)Spróbuj przed linią z tym SQLem jeszcze jednak dodać włączenie raportowania błędów (może gdzieś jest zrobiona supresja błędów która nie zostanie poprawnie wyłączona):
2)Skoro email się wysyła to domyślamy się że problem leży po stronie bazy gdyż kod i tak się wykonuje (choć to nie jest wcale pewne). 3)Dodaj przed zapytaniem:
Zobaczymy jak wygląda zapytanie. Fajnie było by też zobaczyć strukturę tabeli 'uzytkownicy_typer'. EDIT: I na miłość Boską nie rób absolutnie nigdy zawartości $_POST bezpośrednio do SQL'a. Ten post edytował Uriziel01 10.03.2012, 18:20:03 |
|
|
![]()
|
|
widze ze ten POST do SQLa to mega błąd, ale ja tego nie pisalem, tylko znajomy programista, ktory juz dzisiaj bez kontaktu jest, wyjechal 2 lata temu do pracy w UK i nie mam z nim kontaktu.
moglbys w tym kodzie dokladniej powiedziec gdzie wstawic te 2 linijki ? sam z tym zostalem i nie umiem tego zrobić, a moja wiedza jest na poziomie 5% w PHP i 10% MySQL struktura tych 2 tabeli:
-------------------- Dobre Typy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
We wszystkich numerach linii będę opierał się na tym co pokazałeś w pierwszym poście:
-W linii pierwszej dodaj: -Po linii 16 wstaw: -Po linii 20 wstaw: EDIT: -W linii 28 możesz dać: Daj wynik i powiemy co dokładnie poszło nie tak ![]() P.s- nie ma to jak zdalny 'debug'. |
|
|
![]()
|
|
wow, wielkie dzięki za pomoc
![]() wszystkie błędy w zasadzie polegają na tym samym 1 komunikacie: "Use of undefined constant: .... " "Undefined variable: .... " i dotyczą w 95% komunikatów 1 pliku: index.php no to teraz więcej już wiemy, bo jak się wchodzi w ten wybór do zaznaczania typerów, to wywaliło tym razem tyle błędów:
Ten post edytował klakciu 11.03.2012, 00:05:21 -------------------- Dobre Typy
|
|
|
![]()
|
|
Uuuuu. Ja tutaj już tylko dalszą możliwość jaką widzę to napisanie do mnie na PW jakiś namiar na Siebie (najchętniej Skype) i tam możemy już to doprowadzić do końca, tutaj zajmie nam to dwa dni czasu i ogólnie jest ciężkie do prowadzenia. Ogólnie objaw jest taki jak gdybyś nie miał zaincludowanej jakiejś sporej tablicy stałych. Bo jak widzimy praktycznie zasypany zostałeś błędami o ich braku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:43 |