![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam szukajkę i po wpisaniu jakiejś frazy, wyciągam ze SQLa wyniki za pomocą LIKE. Jednak nie wiem jak sprecyzować zapytanie, aby jeśli coś jest pomiędzy słowem [ukryj] a [/ukryj] - żeby tych ciągów nie brało pod uwagę, przykład:
Cytat [ukryj]To jest tekst, który ma nie być wyszukiwany przez szukajkę[/ukryj] I teraz - jak sprecywać zapytanie po WHERE, aby nie brało pod uwagę tekstu zawartego wewnątrz [ukryj][/ukryj]? Ten post edytował Majkelo23 8.03.2012, 22:18:58 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 2.03.2012 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz sobie przed zapytaniem SQL odpowiednio zmienić jakiś tam ciąg który jest podawany do wyszukiwania ( za pomocą PHP )?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 17 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie nie wiem jak to zrobić, nie mam pomysłu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wyrażenie regularne, które wykrywa najmniejszy możliwy ciąg o wzorcu [ukryj]TU COKOLWIEK[/ukryj] i zamienia go na ciąg pusty.
preg_replace i lazy (non-greedy) regexp się kłaniają. EDIT: łap regexp: /\[ukryj\].*?\[/ukryj\]/gi
Powód edycji: [thek]: OK... Nie będę tajemniczy ;) Dam ten regexp, bo jest najtrudniejszą częścią. Z preg_replace chyba już sobie poradzisz :)
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 14.06.2007 Skąd: Chesterfield UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_match() powininen Ci pomoc - poczytaj o ciagach
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:55 |