![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie ale mam kolejny problem, a mianowicie:
gdy tabela jest pusta, to formularz wyswietla napis ze dane zostały pomyslnie wpisane, tylko ze gdy sprawdze baze to zamiast danych wpisaly sie same 0, zaś gdy w tabeli jest juz jeden rekord z wlasnie tymi "zerami" to formularz juz nie dodaje kolejnych rekordów. formularz to: w pliku nowa_rejestracja.php jest cos takiego:
zas w pliku wykonujacym zapytanie jest:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie ale mam kolejny problem, a mianowicie: gdy tabela jest pusta, to formularz wyswietla napis ze dane zostały pomyslnie wpisane, tylko ze gdy sprawdze baze to zamiast danych wpisaly sie same 0, zaś gdy w tabeli jest juz jeden rekord z wlasnie tymi "zerami" to formularz juz nie dodaje kolejnych rekordów. formularz to: w pliku nowa_rejestracja.php jest cos takiego:
zas w pliku wykonujacym zapytanie jest:
Inserta zle napisałeś. Prawidłowy wyglada tak:
Uzylem funkcji sprintf bo czytelniej i szybciej formatuje stringi niz konkatenacja kropkami. W razie czego odsłyłam do manuala. Skladnia inserta jest nastepujaca INSERT INTO nazwa_tabeli (NAZWA_POLA_1, NAZWA_POLA_2, NAZWA_POLA_3) values ('VALUE_1', 'VALUE_2','VALUE_3') apostrofy dajesz tylko wtedy jak wstawiasz stringi. Pamietaj ze konwencja w SQLu każe pisac nazwy polecen capslockiem z duzej litery (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To taki szczegol. Twoj komunikat o błędzie jest troche zły. Ja te $lacz->query() zrobilbym tak:
wtedy bedziesz mogl sobie złapac wyjątek databaseException i bedziesz mial tam komunikat diagnostyczny po ktorym wywnioskujesz co popsules. Oczywiscie nie musisz go wyswietlac userowi:
jesli sie gdzies pomyliem to prosze mnie poprawic (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 07:06 |