![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam oto taki kod. Zaczynam naukę php więc proszę o w miarę proste tłumaczenie. Średnio na razie rozumiem "->" te znaczki ale to pomijam. Czy mógłby ktoś przetłumaczyć mi ten warunek w funkcji. Nie bardzo rozumiem czym jest zmienna $result, skąd ona się bierze - czy zmienna tworzona jest w warunku? Jeśli warunek jest spełniony to zmienna ma jakąś wartość? bo w przypadku "else" widzę, że uzyskuje jakąś wartość... Co oznacza "!$result" - nie jest tak, że... ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij najpierw od programowania strukturalnego w PHPie potem bierz się za obiektowe.
!$result - zaprzecznie zmiennej Ten post edytował motyl-pl 7.03.2012, 14:14:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Średnio na razie rozumiem "->" te znaczki ale to pomijam. Te znaczki to najważniejszy z operatorów programowania zorientowanego obiektowo i bez tego ani rusz.! - operator negacji $result to wynik tego: $this->connections[$this->activeConnection]->query( $queryStr) a to: $this->connections[$this->activeConnection]->query( $queryStr) to nic innego jak wysłanie zapytania przez funkcję query przy wykorzystaniu aktywnego połaczenia zapisanego w tablicy połączeń klasy, którą operujemy i pobranie wyniku z bazy danych. Zachęcam do zapoznania się z podstawami podstaw, które znaleźć można m. in. w manualu PHP. @up: Panie motyl-pl bardzo ciekawa interpretacja warunku, jednak zdecydowanie błędna, podobnie jak i interpretacja reszty kodu. Pierwsze zdanie w zupełności by wystarczyło. Ten post edytował mortus 7.03.2012, 14:16:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czym jest warunek to ja wiem... przez kilka lat i tez kilka lat temu pisalem w AS 1 i 2 i nie problem w tym czym jest if i else itp.
Nie rozumiem po prostu sensu tego warunku - co znaczy !$result = ... jesli nie jest tak ze result jest rowne prawej stronie to A a jesli jest to B ? a jakie wartosci przyjmuej zmienna $result i skąd ona się bierze bo nie widzę nigdzie żadnego przypisania wartości tej zmiennej. Rozumiem ze wartosc zmiennej przypisywana jest w samym warunku? Ten post edytował nowy2700 7.03.2012, 14:18:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego błędna ?
Nie wiem czym zajmuje się funkcja $this->connections[$this->activeConnection] lecz śmiem twierdzić że jest odpowiedzialna za połączenie z bazą a potem wykonanie zapytania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Panie Mortus - dziękuje, o taką odpowiedź mi chodziło.
Ps. Tak jest to nawiązanie połączenia z bazą, przerabiam knigę php 5 social network i probuje na tej podstawie zalapac trochę jezyka bo niestety nie mam motywacji do nauki z typowego podręcznika gdzie celem jest stworzenie strony "hello this is my first site" ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego błędna ? Nie wiem czym zajmuje się funkcja $this->connections[$this->activeConnection] lecz śmiem twierdzić że jest odpowiedzialna za połączenie z bazą a potem wykonanie zapytania. @motyl-pl: $this->conections to nie funkcja, tylko tablica, której nazwa wskazuje na to, że zawiera ona zbiór połączeń z bazą danych. Z kolei sposób jej użycia sugeruje, że połączenie już zostało nawiązane. Zatem kolego nowy2700 radzę dokładniej czytać książkę, albo korzystać z lepszych translatorów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zatem kolego nowy2700 radzę dokładniej czytać książkę, albo korzystać z lepszych translatorów ![]() Tutaj nie chodzi o głębsze czytanie. zrozumialbym warunek typu if ( $result != .... ) i nie wiedziałem czy jest to tożsame tylko inaczej napisane czy nie - a zmiennej $result nie widzialem nigdzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tutaj nie chodzi o głębsze czytanie. zrozumialbym warunek typu if ( $result != .... ) i nie wiedziałem czy jest to tożsame tylko inaczej napisane czy nie - a zmiennej $result nie widzialem nigdzie ![]() Z tym czytaniem, to nie chodziło mi o przedstawiony problem i warunek, ale o stwierdzenie: Ps. Tak jest to nawiązanie połączenia z bazą które mija się z prawdą, co już wyżej opisałem. Dobra kończmy ten offtop. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Z tym czytaniem, to nie chodziło mi o przedstawiony problem i warunek, ale o stwierdzenie: które mija się z prawdą, co już wyżej opisałem. Dobra kończmy ten offtop. ![]() No racja, polaczenie jest a my zapisujemy result of the query W kazdym razie dzieki za szybka pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 20:12 |