![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 3 Dołączył: 10.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem chciałbym powiększać zmienną o 1 po każdym odświeżeniu strony , w tym celu stworzyłem zmienną: licznik++ i usiłuję zapisać jej wartość do tablicy. Tylko pewno robię coś tu źle a nie wiem co ...
Lub pokrewnie tworząc najpierw pustą tablicę później dodając do niej licznik i nic ... Powiecie co nie tak tu robię ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i czymże objawia się błąd?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 3 Dołączył: 10.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tymże że wyświetla mi: ARRAY
Sam zobacz: http://sakuwbaraku.cba.pl/ A ja oczekiwałbym zwiększającej się wartości zmiennej ... Ten post edytował sakuwbarakushow 6.03.2012, 15:32:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bo robisz ECHO.... echo zawsze zwraca tekst array z tablicy....
używaj print_r -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No to teraz zwraca mi: Array ( [0] => )
|
|
|
![]()
|
|
$tablica = array(++$liczbaOdwiedzin);
print_r($tablica); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobra to teraz mam: Array ( [0] => 1 )
I nadal nie ma inkrementacji ... |
|
|
![]()
|
|
Jak nie ma? Jest z 0 na 1...
a jak chcesz inckrementować miedzy odświezeniami to wypadałoby tę zmienną gdzieś zapisać. Myślisz ze sama w magiczny sposób zgadnie, że ty chcesz by się ona zapamietywala? zapis do pliku albo do bazy
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie ma inkrementacji bo tworzysz kolejne ządanie odświeżając stronę ![]() -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
No gdzie sesja? Sesja dotyczyc będzie danego usera, a chyba chodzi o to, by dotyczyła wszystkich.
Zapis ma być robiony albo do pliku albo do bazy. @sakuwbarakushow poszukaj w necie liczników - pełno tego -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jak nie ma? Jest z 0 na 1... a jak chcesz inckrementować miedzy odświezeniami to wypadałoby tę zmienną gdzieś zapisać. Myślisz ze sama w magiczny sposób zgadnie, że ty chcesz by się ona zapamietywala? zapis do pliku albo do bazy Ja to zrobiłem w 5min z zapisem do pliku tekstowego ale przekaz zadania jest jasny, ja mam to zapisać na zmiennej , nie plik tekstowy czy baza danych. - > bo jeżeli tak to nie ma problemu , do zapisu do pliku dać zmienną++ i działa nie ma problemu. @nospor nie , nie ma być zapis do pliku tekstowego ani do bazy danych , ma być zapisane na zmiennej . I takiego przykładu na google nie ma bo szukałem , dlatego postanowiłem napisać to od 0 . Ten post edytował sakuwbarakushow 6.03.2012, 15:43:59 |
|
|
![]()
|
|
Cytat ale przekaz zadania jest jasny, ja mam to zapisać na zmiennej zrozum mistrzu, że bez zapamietywania tego w pliku czy bazie, to ci nie będzie działać...
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 2.03.2012 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Nie ma inkrementacji bo tworzysz kolejne ządanie odświeżając stronę ![]() Tylko żże w tym przypadku kazdy uzytkownik zobaczy inną liczbe. Chodzi raczej o typowy licznik odwiedzin więc najprościej było by w google wpisać fraze " php licznik odwiedzin " i w kilku pierwszych linkach z pewnością znajduje się licznik na plikach gdyż mysql nie jest opłacalny do tego. PS to co wyżej już napisał kolega po każdym odświeżeniu strona idzie od początku do końca czyli twoje zmienne się czyszczą ( tak jakby ) Ten post edytował MGraphics 6.03.2012, 15:46:39 |
|
|
![]()
|
|
zrozum mistrzu, że bez zapamietywania tego w pliku czy bazie, to ci nie będzie działać... To nie jest moje widzi misie. Nie może byc tekstowy bo : a) Wchodzi na stronę jednocześnie 3osoby, jak program otworzy i zablokuje ten sam plik jednocześnie 3x ? ![]() c) Nie moze być baza danych bo na szkolnym serwerze nie ma jej postawionego d) Klasa jeszcze nie umie posłużyć się myadminem i nie mogę wychodzić po za szereg ... Więc ok, ostateczny werdykt : NIE DA SIĘ TEGO TAK ZROBIĆ ? ![]() A co z dynamicznym tworzeniem zmiennych do zapamiętywania ? bo jakoś nauczyciel twierdzi że on znalazł na to sposób i jemu działa ![]() PS to co wyżej już napisał kolega po każdym odświeżeniu strona idzie od początku do końca czyli twoje zmienne się czyszczą ( tak jakby ) Właśnie dlatego chciałem ją zapamiętać w tablicy ... ale widzę że to błędny trop ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Właśnie dlatego chciałem ją zapamiętać w tablicy ... Tablica to też zmienna...Jedynie co się nie czyści to sesja, ale ta jest tworzona oddzielnie dla każdego usera, więc każdy będzie miał inny. Cytat Na szkolnym serwerze nie działa obsługa plików tekstowych eee? A niby jakim cudem ty tam kod php piszesz, skoro pliki nie działają?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 2.03.2012 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko że tablica to też tak jakby zmienna.
PS twój nauczyciel musi programować na jakiejś super hiper maszynie, bo gdyby zmiene się nie czyściły to dopiero było by kolorowo ![]() Ten post edytował MGraphics 6.03.2012, 15:52:39 |
|
|
![]()
|
|
Tablica to też zmienna... Jedynie co się nie czyści to sesja, ale ta jest tworzona oddzielnie dla każdego usera, więc każdy będzie miał inny. eee? A niby jakim cudem ty tam kod php piszesz, skoro pliki nie działają? Obsługa plików tekstowych. - > otwieranie, zapis . Prosty przykład: są sobie 2 takie same skrypty zapisujące podaną zmienną do pliku a.txt Na jednym kompie działa, na drugim nie działa . Tydzień później ten sam kod nie działa na żadnym kompie, a na serwerze typu (cba.pl) śmiga aż miło ![]() ![]() Dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sakuwbarakushow powiedz Nam dokładnie czy też chcesz stworzyć licznik odwiedzin?
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Ja bym tego licznikiem nie nazwał ... To zliczanie ilości odświeżeń strony , czy wejść na podstronę i wyświetlenie wyniku: shakowano wyniki: x razy ... gdzie x generuje cośtam++;
Jak już wspomniałem ja to zrobiłem w 5min nie całe, przerabiajac stary program do tworzenia plików tekstowych na podstawie podanej zmiennej, dodałem przed zapisem pliku: zmienna++; i na moim serwerze działa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:35 |