![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Mmady- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Jakiś robot podpiął się do mojej strony i masowo generuje zapytania poprzez formularz. Być może ktoś podkrada mi content. Używam systemu linux debian (lenny). W jaki sposób mogę sprawdzić IP dla załóżmy ostatnich zapytań (lub IP zadające najwięcej zapytań) mysql i zablokować ten adres ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Metod jest tak dużo, że nie wiem czy starczyło by mi dnia aby to wszystko opisać
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli masz router to możesz na nim filtrować adresy IP.Tylko czy to ma sens?Jak ktoś ma zmienne IP ,czy będzie łączył się przez proxy.Może czas pomyśleć nad zabezpieczeniami typu recaptcha,albo jakimiś innymi.
Ten post edytował Niktoś 6.03.2012, 11:26:25 |
|
|
-MMady- |
![]()
|
Goście ![]() |
No raczej nie wstawie captchy do formularza wyszukiwania bo to zabije cały serwis.
Tak jakby google przy każdym zapytaniu kazało przepisać kod z obrazka. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 2.03.2012 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No raczej nie wstawie captchy do formularza wyszukiwania bo to zabije cały serwis. Tak jakby google przy każdym zapytaniu kazało przepisać kod z obrazka. Czasami brak cata w przypadku wyszukiwania może zgubić strone ![]() Ale jak jakichś kilku upartych użytkowników będzie non stop sobie stukało coś tam to cała strona możę paść. Gogole w przypadku spamu taki formularz pokazuje ![]() Ten post edytował MGraphics 7.03.2012, 12:17:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chyba to powinno zainteresować:
http://blog.dyf.pl/2011/06/01/jak-ogranicz...tow-i-spamerow/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 18:37 |