![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napotkałem na pewien problem, z którym (jako początkujący użytkownik ajaxa) nie mogę dać sobie rady. Sprawa wygląda następująco - mam działający system napisany w PHP. Wszystko działa OK ale nadeszła pora na mały facelifting i pomyślałem o dodaniu jquery ui - konkretnie dodaniu okienka dialog http://jqueryui.com/demos/dialog/#modal No i tu pojawił się problem. Obecnie mam na stronie dynamicznie generowaną listę odnośników(z parametrami przekazywanymi metodą GET): <a href="show.php?id_p=1&id_l=abc">jeden</a> <a href="show.php?id_p=2&id_l=dde">dwa</a> <a href="show.php?id_p=3&id_l=aha">trzy</a> Do tej pory w pliku show.php odbierałem dane zmienną $_GET i obrabiałem dalej. Ale zachciało mi się wykorzystać okienko dialogowe z jquery ui (http://jqueryui.com/demos/dialog/#modal) no i nie wiem jak zrobić te odnośniki, żeby po kliknięciu otwierało się okienko dialog ui i w nim żeby były dostępne przesłane wartości(idealnie jakby w okienku otwierał się plik show.php, w którym odbierałbym i obrabiał dane z poziomu PHP). Oczywiście odnośniki mogę generować w inny sposób ale nie chce przerabiać całego systemu na Jave, a tylko do tego co już działa dołożyć dialog ui. Może ktoś napisać prosty przykład albo podać jakiegoś linka do wskazówek? O ile z PHP nie mam problemu o tyle z ajax/java jestem zielony i chce to jakoś najprościej pożenić. Pozdrawiam, D.C. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 8 Dołączył: 23.09.2011 Skąd: Stromiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym Ui przerabiasz diva na dialoga, więc wystarczy php załadować do diva po id, a potem zrobić z tego dialoga. Raczej zadziała ale nie testowane
$("#div").load("skrypt.php"); $("#div").dialog(); PS: Javascript != Java Ten post edytował CTRL 5.03.2012, 19:48:51 -------------------- |
|
|
--dgcracker-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
walczę z tym problemem dale i jakoś nie mogę sobie poradzić. Tak jak pisałem z javascript to jestem zielony na obecną chwilę, wiec może ktoś pokaże na przykładzie jak to zrobić. Kombinuję tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze mozesz wyprobowac biblioteke Xajax, ona pozwala na łatwe ładowanie czesci strony ajaxem bez uzycia javascriptu (wszystko kodujesz w PHP, a xajax wygenerowuje ci javascript robiący przeładowanie).
-------------------- "The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:21 |