![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przez jakiś czas pracowałem w firmie tworząc aplikację w php. Teraz powoli przymierzam się do pisania bloga, a parę elementów tej aplikacji jest na tyle fajnych, że chciałbym opisać jak to zrobiłem i pokazać uproszczoną implementację. Mam zamiar napisać to w pythonie i c# więc kod wcale nie będzie przypominał phpowego + będzie w nim całkiem sporo uproszczeń i nie mam zamiaru dotykać tam w ogóle kwestii zabezpieczeń. Wiem, że co prawda prawa autorskie są niezbywalne, ale mimo to wydaje mi się, że to co chcę zrobić może nie być do końca legalne? Wie ktoś z was coś na ten temat? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Algorytm i technika (jeśli nie są kluczowe dla projektu) nie podlegają w takim znaczeniu prawom autorskim.
Jeżeli nie opiszesz na blogu gdzie tego użyłeś, nie użyjesz tych samych nazw i struktur a opiszesz idee potwierdzoną kodem przykładowym to wszystko jest legalnie. Problem byłby gdybyś napisał coś takiego: "Skrypt testowany był na stronie xxx.pl. Kod wygląda tak: //kod// Od razu widać lukę w zabezpieczeniu...." Za coś takiego by Cię zlinczowali... ![]() Ale jak napiszesz: "Ciekawym rozwiązaniem, na które się natknąłem było założenie że ... przedstawia to kod : //zmieniony_kod// ... " itd.. Sam tak robię i nikt się nie przyczepił do tej pory ![]() Zresztą sam zobacz... Dużo programistów (ja oczywiście również) w pracy czasem trafia na jakiś problem... na przykład robię logowanie i chcę mieć jakieś dobre zabezpieczenie. Wchodze na forum i opisuje problem ogólnie... nie podaje gdzie to jest, jak się tam dostać itd... Rób tak samo ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz coś na ten temat w umowie jaką podpisałeś?
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdę mówiąc to nie wiem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. To powinna regulować umowa i w większości przypadków tak jest.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Ok, w takim razie rzucę okiem jak będę mógł i napiszę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:01 |