![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc, na wstępie uprzedzam że jestem zielony.
Robie quiz z zadaniami (checkbox'y, radio) i chciałem zamieścićzadanie otwarte. wpisałem Kod <FORM name=form1> <P><FONT color=#0000FF><B>Jak nazywa się światowa sieć komputerowa?</FONT> <FONT color=green><BR></P> <OL type=a> <LI><P ALIGN="left"><input type="text" align=left name=id><br> </OL></FORM></FONT></B> i niewiem jak zrobić aby sprawdzało wpisaną odpowiedź. Przy zwykłych checkboxach mam tak zapisane: Kod if (document.form2.question[0].checked) {punkty = punkty - 0} if (document.form2.question[1].checked) {punkty = punkty - 0} if (document.form2.question[2].checked) {punkty = punkty + 1} if (document.form2.question[3].checked) {punkty = punkty - 0} Kod <FORM name=form2> <P><FONT color=#0000FF><B>Klawisz CAPS LOCK:</FONT> <FONT color=green><BR></P> <OL type=a> <LI><INPUT type=radio align=left name=question>kasuje znak na lewo od kursora<BR> <LI><INPUT type=radio align=left name=question>służy do zatwierdzania poleceń<BR> <LI><INPUT type=radio align=left name=question>przełącza w tryb pisania dużymi literami<BR> <LI><INPUT type=radio align=left name=question>zazwyczaj służy do "wycofania się z podjętej decyzji"</LI> </OL></FORM></FONT></B> Dobra zrobiłem. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kod if (document.form1="Internet") {punkty = punkty + 1}
else {punkty = punkty - 0} |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim uważaj na porównanie: powinien być podwójny znak równości i jeszcze jeden "szczegół":
Zamiast: if (document.form1 == "Internet") zrób: if (document.getElementById('nazwapolatekstowego').value == "Internet") lub wywołaj funkcję javascript z argumentem this.form i zawołaj: if (form.nazwapolatekstowego.value == "Internet") W drugim przypadku musisz mieć w definicji funkcji argument 'form'; pozdrawiam -- Piotr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:55 |