![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczytuje mi ID ogłoszenia a ja z bazy rezerwacje chce usunąć rezerwacje po jego ID jak to zrobić?
Ten post edytował monter2313 2.03.2012, 23:24:30 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w czym ci mamy pomuc jak napisales odpowiedz
-------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeszcze raz powoli Getem sczytuje:
`Id_oferta_rezerwacji` A chce usunąć z bazy rezerwacje po: `ID_rezerwacji` Jeszcze jakiś dodatkowy warunek chyba trzeba ale nie wiem jak ciągle błedy mam Ten post edytował monter2313 2.03.2012, 23:32:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 25 Dołączył: 29.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale chcesz usunac cale zapytanie czy tylko np. pewna kolumne?
|
|
|
![]()
|
|
cały wiersz z tabeli
|
|
|
![]()
|
|
czyli to co sie znajduje w ID_rezerwacji
![]() ![]() -------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
![]()
|
|
tak to jest tabela
np. jakas rezerwacja ma przsypisany numer ID 44 i po nacisnieciu usun chce sie jej pozbyc ze stronki Ten post edytował monter2313 2.03.2012, 23:44:40 |
|
|
![]()
|
|
wystarczy zobic update
|
|
|
![]()
|
|
a mógłbyś pokazać to na moim kodzie dokładnie bo nie wiem nawet jak wkleić
|
|
|
![]()
|
|
update to jest edycja jakiejś kolumny bądź kolumn
pomiędzy update a set wpisujemy tabele po set znajduje się co edytuje np. w twoim przykladzie ID_rezerwacji jezeli chcemy wiecej edycji zrobic w tej samej tabeli robimy cos takiego ID_rezerwacji='', costam='i co tam chcesz wpisac' i wpisujemy ID_rezerwacji='co tu ma byc jak bedzie pole puste to nic w tej tabeli nie bedzie' WHERE oznacza w twoim wypadku id oferty i wpisujemy po prostu Id_oferta_rezerwacji='$_GET[id]' wklejasz tak jak jest to napisane w poprzednim poście za pomoc daj pomógł -------------------- Pomogłem daj pomógł
|
|
|
![]()
|
|
z chęcią dałbym POMOC ale niestety Twoje rozwiązanie nie działa. Nie chce edytować zadnej kolumny chce usunąc rekord. nie zmieniając nic w tabeli
Ten post edytował monter2313 3.03.2012, 00:04:00 |
|
|
![]()
|
|
bo sie moze nie rozumiemy, nie chodzi ci przypadkiem zeby w tabeli bylo tylko:
|
|
|
![]()
|
|
nie nie chodzi o usuniecie kolumny a wiersza
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli uzytkownik podaje ci ID_Oferta_rezerwacji w get, to musisz wyszukac to pole w tabeli jesli chcesz usunąć caly wiersz. jesli uzytkownik getem podsyla ci inne pole, to podmien w zapytaniu jego nazwe z Id_oferta_rezerwacj. Chłopaki, orty walicie niemilosierne, zlitujcie sie oboje... Nazwa tabeli jest co najmniej idiotyczna, dawaj normalne, znaczące cos nazwy bo sam rzucasz sobie klody pod nogi. -------------------- "The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs |
|
|
![]()
|
|
Wiem namieszałem porządnie. Zmienię później teraz za dużo by mi zeszło.
Orzeszekk będzie źle. Jeszcze raz powoli Każde ogłoszenie ma swoje ID Każda rezerwacja ma swoje ID W tabeli rezerwacja mam jedno i drugie pole. Getem sczytuje ID ogłoszenia ale chce usuwać po ID rezerwacji |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem namieszałem porządnie. Zmienię później teraz za dużo by mi zeszło. Orzeszekk będzie źle. Jeszcze raz powoli Każde ogłoszenie ma swoje ID Każda rezerwacja ma swoje ID W tabeli rezerwacja mam jedno i drugie pole. Getem sczytuje ID ogłoszenia ale chce usuwać po ID rezerwacji Co chcesz usunąć i z której tabeli? jesli chcesz usunąć z tabeli rezerwacje wiersz dotyczacy rezerwacji korzystajac z id_ogloszenia zapisanego w tabeli ogloszenia to tak
wyrazasz sie strasznie nieprecyzyjnym językiem i ciezko odgadnac o co ci chodzi. Wrzucaj wszystko do oddzielnych zmiennych, będziesz mial mniej literowek i czytelniejszy kod. do konstruowania zapytan sql swietnie sprawdza sie funkcja sprintf, zapoznaj się z nią. Ten post edytował Orzeszekk 3.03.2012, 01:28:58 -------------------- "The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs |
|
|
![]()
|
|
![]() mam taką tabele Getem obecnie sczytuje ostatnią kolumnę a chce usuwać po 1 czy to możliwe? Ten post edytował monter2313 3.03.2012, 01:41:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() mam taką tabele Getem obecnie sczytuje ostatnią kolumnę a chce usuwać po 1 czy to możliwe? Nie, nie jest to możliwe, chyba że Id_oferta_rezerwacji = ID_rezerwacji (lub coś takiego). Dokładniej to można coś takiego zrobić stosując podzapytania, pod warunkiem, że w pierwszej i ostatniej kolumnie są wartości unikalne. Ale takie rozwiązanie nie ma sensu, jest to tylko wydłużanie czasu wykonywania zapytania sql. Ten post edytował crocodillo 3.03.2012, 09:55:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mając Id_oferta_rezerwacji i chcąc usunąć ten wiersz wystarczy Ci zapytanie:
czyli w php
takie zapytanie usunie z tabeli o nazwie tabela wszystkie wiersze które mają pole Id_oferta_rezerwacji równe temu co znajduje się w zmiennej $_GET['id'] Ten post edytował d3ut3r 3.03.2012, 10:52:05 -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
mając Id_oferta_rezerwacji i chcąc usunąć ten wiersz wystarczy Ci zapytanie:
czyli w php
takie zapytanie usunie z tabeli o nazwie tabela wszystkie wiersze które mają pole Id_oferta_rezerwacji równe temu co znajduje się w zmiennej $_GET['id'] Juz mu to mowilem ale on nie rozumie ![]() -------------------- "The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:37 |