![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. To zapewne pierwszy skrypt jaki daje do waszej oceny. A dokładnie jest to filemanager. Zapewne zapytacie co można zrobić lepszego od istniejących rozwiązań. Niby to co człowiek dla siebie samego wymyśli to jest najlepsze. Jak dla moich potrzeb nadaje się idealnie.
Oceniajcie: http://potreb.nstrefa.pl/filebrowser/ A zapomniałem. Opiszę co nieco funkcjonalność. - Upload wielu plików naraz (flash upload, simple upload html) - Dodawanie, usuwanie plików - Zmiana widoku wyświetlania plików - Usuawanie wielu plików naraz, pojedynczych - Zazaczanie wielu plików naraz - Tworzenie miniaturek dla zdjęć - Integracja z TinyMCE - Integracja z polami input - Integracja z systemem treści (zaznaczanie wielu plików do wyboru i wstawianie ich do treści) - Sortowanie wg nazwy, rozmiaru, daty - Nadawanie uprawnień wraz z dziedziczeniem w dół (wyłączone) - Pobieranie - Automatyczne dopasowanie zawartości filemanagera do szerokości okna Niby nic nowego jednak podstawy są dobre. Jeszcze pozostaje wdrożenie Crop Resize Toola. Może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły co do dodania innych funkcji? Jedyny mankament to nazwy katalogów zawierające polskie znaki żle transliteruje na znaki asci, ale tak to jest jak ma się ustawione kodowanie windows. Ten post edytował potreb 1.03.2012, 23:52:13 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak działa szukajka?
Zmieniłbym ikonę pobrania pliku na plik i strzałkę (z dyskiem albo coś) bo nie pasuje do akcji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukajka działa w ten sposób że szuka nazwy pliku i tyle. Minimum 3 znaki, może być z rozszerzeniem. Ikonkę można zmienić.
No i jeszcze jeżeli zdarza się taka sama nazwa to podczas uploadu automatycznie dodaje do końca nazwy _1, _2 w zależności ile powtórzeń. Ten post edytował potreb 1.03.2012, 23:56:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytałem bo pliki z obrazkami mają np. po 2 znaki i nie działała.
Brak informacji (niekoniecznie tekstowej) o tym, że dla dwóch znaków nie wyszukuje (czerwona ramka, dopóki nie wpisze 3ech). Ten post edytował markonix 1.03.2012, 23:59:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem blokade informacyjną
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie mi się podoba.
Może jakiś podgląd plików zrobić? Zdjęcia, pliki tekstowe. Może nawet edycja? Nie wiem jakie mają inne funkcje filemanagery, ale możesz takimi rzeczami się jeszcze pobawić. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Podglądu nie można zrobić, wiadomo że możesz sobie zobaczyć txt png jpg, ale nie pdf, doc. Więc tak na prawdę nie będę nic takiego wprowadzał. Większość filemanagerów jest cienkich, aczkolwiek niektóre są ciekawe w szczególności te z silverlight.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A kto Ci broni zrobić podgląd plików pdf, doc czy jakiegokolwiek innego? Poza tym nie działa to przy wyłączonym JS (wiem ze bez JS traci mocno na funkcjonalności, ale powinna być możliwa obsługa chociażby przeglądania)
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
A kto normalny w dzisiejszych czasach wyłącza JS? Co do podglądu. Jest możliwy gdy się kliknie w pobierz i otworzy
![]() Ten post edytował potreb 2.03.2012, 21:59:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A kto normalny w dzisiejszych czasach wyłącza JS? Co do podglądu. Jest możliwy gdy się kliknie w pobierz i otworzy ![]() idzie zrobić aby automatycznie otwierał się we frame np. btw czemu nie dostaje komunikatu, ani folder się nie tworzy jak wpisze nazwę np. '/a/,.gasf-'][? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
We frame można otworzyć jednak tutaj będzie trzeba zmienić delikatnie js. Co do komunikatu, a jak wpiszesz ścieżkę images/../ to też nie dostaniesz komunikatu bo ścieżka jest poprawna. Ogólnie nie przewidziałem, że ktoś może poruszać się po katalogach wpisując ścieżkę do paska adresu, bo od tego jest lewa strona gdzie masz listowanie katalogów. Zapewne mogą być różne błędy, ale póki co większych nie zauważyłem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A kto normalny w dzisiejszych czasach wyłącza JS? Co do podglądu. Jest możliwy gdy się kliknie w pobierz i otworzy ![]() Mam pobrać plik żeby móc go otworzyć? A co jeśli będzie to baza która ma XX MB? Ty się nie pytaj kto wyłącza JS, tylko zapytaj sam siebie czemu to nie działa ![]() - Pani Krysia z księgowości bo ma starego kompa na windows 98 i jej laguje - posiadacze starych telefonów komórkowych np. z operą mini (w niej JS jest wyłączony, a w wersji okrojonej w ogóle go nie ma). - fanatycy minimalizmu, co po prostu nie lubią bajerów JS dzisiaj to nie tylko alerty, ale też zarządzanie multimediami czy gry, coraz więcej osób będzie wyłączać javscript choćby po to żeby pozbyć się reklam, obejrzeć film w starym flashu, czy żeby zablokować setki innych rzeczy tworzonych w canvas. Poza tym, upchnij kod JS w plikach, popraw błędy walidatora, zoptymalizuj kod i będzie cacy. Ten post edytował !*! 3.03.2012, 10:17:58 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
No wiesz można się sprzeczać co do wyłączenia javascript. Pani Krysia mnie nie obchodzi bo filemanager nie jest dla Krystyn. A fanatycy minimalizmu jak tacy istnieją niech wyłączą internet
![]() P.s jestem ciekaw jak zachowuje sie wordpress bez js. Zapewne nie pomyśleli o Krystynach ![]() ![]() ![]() Ten post edytował potreb 3.03.2012, 11:50:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pani Krysia mnie nie obchodzi bo filemanager nie jest dla Krystyn. Od kiedy? A fanatycy minimalizmu jak tacy istnieją niech wyłączą internet ![]() Tym tokiem myślenia tez możesz wyłączyć komputer i nie kodować, bo po co? skoro już ktoś to zrobił wcześniej i lepiej. Błędy walidatora są i będą, aczkolwiek wezmę je trochę zniweluje. Amator ![]() Co do upychania kodu w pliki js. Includuje kod js do filemanadżera żeby nie było możliwości dostępu do kodu przez niezalogowanych użytkowników. Nie rozumiem koncepcji... Co ma jedno do drugiego. P.s jestem ciekaw jak zachowuje sie wordpress bez js. Zapewne nie pomyśleli o Krystynach ![]() ![]() ![]() Pomyśleli i każdy zaawansowany/profesjonalny produkt o nich myśli ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym konkretnym przypadku JS może być wymagany, bo to nie jest strona jakaś publiczna, tylko powiedzmy gdzieś w naszym panelu administratora, gdzie dostęp ma minimum 1 osoba. Na tą konkretną rzecz może włączyć JS i nic się jej wówczas nie stanie..
Cytat Mam pobrać plik żeby móc go otworzyć? A co jeśli będzie to baza która ma XX MB? Trochę przeginacie z tym podglądem plików, bo żaden menadżer plików nie udostępnia podglądu plików tego rodzaju. Jest kilka formatów typu obrazki, tekst, ale nie że zaraz bazy danych. Z tą bazą danych to jest bardzo nietrafiony argument... Mnie jedyna rzecz jaka się nie podoba, to rozgałęzienie folderu. Masz tam jeden folder, w którym są dwa foldery, i wchodząc w ten folder "test", powinno mi wyświetlić te 2 foldery i ewentualną listę plików jaką mogę mieć dodatkowo jeszcze w tych folderach. U ciebie od razu przechodzi do 1 folderu i nie można w folderze trzymać folderów. Taka trochę lipa ![]() Pliki tekstowe, możesz dać w jakiś sposób edytować. Oczywiście nie takie jak podano wyżej (bazy danych...), tylko powiedzmy php, js, html, txt, css itp coś prostego do edycji i przy okazji możesz do tego zmajstrować jakiś webowy edytor z podświetleniem składni ![]() Możesz dać podgląd dokumentom, za pomocą google docs, wtedy różnego rodzaju doc, pdf możesz otwierać w jakiejś ramce w google docs ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
W tym konkretnym przypadku JS może być wymagany, bo to nie jest strona jakaś publiczna, tylko powiedzmy gdzieś w naszym panelu administratora, gdzie dostęp ma minimum 1 osoba. Na tą konkretną rzecz może włączyć JS i nic się jej wówczas nie stanie.. Teoretycznie. Jeśli jest to tylko i wyłącznie na potrzeby autora skryptu to ok, tylko że wtedy mija się to z sensem pokazania tego innym. Trochę przeginacie z tym podglądem plików, bo żaden menadżer plików nie udostępnia podglądu plików tego rodzaju. Jest kilka formatów typu obrazki, tekst, ale nie że zaraz bazy danych. Z tą bazą danych to jest bardzo nietrafiony argument... Jeśli mamy zwykły plik tekstowy SQL, to podgląd mógłby być chociażby pierwszych kilka linijek, przydatna rzecz, mają je menadżery desktopowe np. w KDE. Choć to tylko dodatek... -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@!*! Powiedz mi tylko jak chcesz uzyskać asynchroniczność ,bez js??Kiedyś przejmowałem się wyłączonym js teraz przestałem.A dla minimalistów i pani Krystyny ze win98:
Ten post edytował Niktoś 3.03.2012, 12:52:30 |
|
|
![]()
|
|
Niktoś a kto Ci powiedział że asynchroniczność ma być bez JS? Do czego ona Ci tam potrzebna? Nie widzę problemu w zwykłym przeglądaniu zawartości katalogów, plików przy jej wyłączeniu. I już widzę jak dajesz noscript w zleceniu np mobilnym w której taki menadżer byłby wymagany.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A jak niby chcesz przesłać jednorazowo wiele plików bez asynchniczności?
A tak a propo zleceń,jeśli robisz aplikacje dla urządzeń mobilnych nie obsługujących js to raczej robisz całkowicie innego menadżera dostosowanego pod to urządzenie mobilne dla może 2 % użytkowników, ja wolę robić dla 98% populacji, u których obsługa js jest włączona, przez co strona jest w pełni dynamiczna i bardziej funkcjonalna. Ten post edytował Niktoś 3.03.2012, 13:13:25 |
|
|
![]()
|
|
Przesyłanie wielu plików to już nie jest podstawowa funkcjonalność, ale jak już to użyłbym multiple z html5.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:28 |