![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 9.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Borykam się z następującym problemem. Mam diva, który jest wypełniany przez zapytanie bazodanowe tekstem. Niekiedy wysokość tego diva sięga ok 800px.
Zrobiłem więc prosty system w jQuery show/hide, który wyświetla pierwsze 300px wysokości diva i po kliknięciu na "więcej" div zmienia wysokość na auto/100%. Wszystko działa jak należy, jednak klientowi nie podoba się rozwiązanie z overflow:hidden, bo przycina u niego ostatnią linijkę przed rozsunięciem reszty tekstu. Czy jest jakieś rozwiązanie, o którym jeszcze nie wiem, które jest w stanie określić wysokość/ wybrać wysokość <= 300px, tak żeby te linijki wierszy nie były przycięte jak przy overflow:hidden? Domyślam się, że to też przez jQuery, ale w tej tematyce jeszcze raczej raczkuję, więc proszę o rady które mogłyby mnie naprowadzić na rozwiązanie. Dzięki za rady |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to tak najproście. Tekst sobie możesz dzielić w php albo od razu wprowadzac do bazy jako zalążek i reszta. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 9.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to tak najproście. Tekst sobie możesz dzielić w php albo od razu wprowadzac do bazy jako zalążek i reszta. Też tak na początku myślałem, ale jest pewne ale. Oczywiście mogę ustawić, że pobiera 496 znaków ciągu i wstawia go do pierwszego diva, a resztę pakuje do tego chowanego przez toogle. Problemem jest to, że ten tekst jest generowany przez klienta w ckeditor, gdzie wszystkie znaczniki (<p>, <br />, <strong> etc.) są przekazywane w tym ciągu znaków. Dlatego to rozwiązanie, które zaproponowałeś wyżej nie sprawdzi się za bardzo. Sam to zrobiłem przez animate, tylko właśnie chodzi o to, żeby określić wysokość zbieżną do 300 px, tak żeby tekst nie był poprzycinany, jak to mamy przy overflow:hidden. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to ustaw sobie line-height w css na jakas stala, na przyklad 16px, a pozniej jesli chcesz sobie zostawic 4 linijki to 16px•4 [64px], jesli 8 linijek to 16px•8 [128px]
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:25 |