![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam funkcje kolorowania składni php z coyot'a 0.9.0 (chyba albo 0.9.1) i nieco ją przerobiłem ale mam problem z \" a mianowicie: jeśli mam takie coś: Kod $text = "jakiś sobie tekst w całości pokolorowany"; to mi go poprawnie koloruje ale jeśli w kodzie znajdzie się \" to już zaczynają sie schodzy: Kod $text = "jakiś sobie tekst pokolorowany \"ten tekst nie jest pokolorowany \"a ten już jest"; i jak to teraz poprawić by ignorował znaki " poprzedzone \ ![]() ![]() ![]() ![]() oto f-cja:
powyższa f-cja pochodzi z Coyot'a -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest tylko szkic rozwiazania:
podobnie dla
Ten post edytował Parti 23.07.2004, 21:28:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
noo tylko jak to zrobić, bo głowię się z tym od 3 dni i nic nie mogę wymyslić...
-------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat noo tylko jak to zrobić, bo głowię się z tym od 3 dni i nic nie mogę wymyslić... Hm.. jak bym mial nad czyms takim 3 dni myslec, to bym sobie sam od podstaw napisal funkcje kolorujaca skladnie. W ogole ten skrypt jest jakis taki strasznie kiepski, nie podoba mi sie. Nie koloruje liczb zmiennoprzecinkowych. A to juz jest lekkie przegiecie:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Parti @ 2004-07-23 23:16:33) Cytat W ogole ten skrypt jest jakis taki strasznie kiepski, nie podoba mi sie. Nie koloruje liczb zmiennoprzecinkowych. A to juz jest lekkie przegiecie:
przegięcie?? to tablica słow kluczowych...
Cytat Hm.. jak bym mial nad czyms takim 3 dni myslec, to bym sobie sam od podstaw napisal funkcje kolorujaca skladnie. a mógłbyś ![]() -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
Cytat przegięcie?? to tablica słow kluczowych... No wlasnie. Dla kazdego tokenu sprawdzamy czy nie wystepuje w nim slowo kluczowe w takiej ordynarnej petli. Problem w tym, ze budowanie automatu skonczonego dla wyrazen regularnych jest dosc czasochlonne. Tokenow jest conajmniej tyle co linii, wiecej jesli program zawiera komentarze i stale napisowe. Da sie ten kod mocno zoptymalizowac. Cytat a mógłbyś ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z funkcji higlight_string() to jest najlepsze rozwiazanie...
|
|
|
![]()
|
|
skorzystałbym gdybym mógł... ale niestety serwer, na którym mam swoją stronę(szkielet strony) niestety ma wyłączoną fukcję podświetlania składni php
Cytat ... ze względów bezpieczeństwa dlatego szukam jakiejś f-cji do kolorowania składni.DOPISANE: Poszukałem na necie i znalazłem takie coś:
a użycie w przypadku pliku z znacznikami <?php i ?>:
a użycie w przypadku pliku bez znacznikow <?php i ?> (zostaną dodane):
klasa ziała doskonale... ![]() Ten post edytował angel2953 25.07.2004, 16:33:27 -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 19:43 |