![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 29.02.2012 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam prosze o pomoc w skonstruowaniu kodu przeszukującego bazę pod kontem kategori praw jazdy gdy mam zanazczone wybrane checkboxy:
ten kod wyciąga dane jeżeli osoba ma AB i T jednak chiałbym też odnależć osoby które mają TYLKO jedną z tych kategorii. Prosze o pomoc w skontruowaniu SELECTA...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trochę nie tak i nie wiem po co ci te ukryte pola zmień w tych wszystkich inputach <input type="checkbox" id="Cb_e" name="driverlicense[]" value="E" /> i dlaczego te pola ukryte mają takie samo name jak checkboxy poczytaj sobie o implode() i może o wyszukiwaniu rekordów które należą do jakiegoś zbioru IN ale nie wiem czy to ci się przyda najpierw zrób to co ci powiedziałem z tym formularzem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 29.02.2012 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy usunę ukryte IMPUTY i dodam [] do driverlicense krzyczy mi Notice: Undefined index: driverlicense_a
natomiast gdy gdy dodaje do bazy CHECKBOXY z jednej tabeli driverslicense to dostaje komunikat o array()... być może źle zapisuje dane do bazy i tu jest błąd rozbijając to na poszczególne tabele nie wiem jak rozwiazać problem z tymi CHECKBOXAMI... Ten post edytował monsarrat 29.02.2012, 12:13:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co ci te ukryte inputy??
daj print_r($_POST['driverlicense']); w tej tablicy masz wszystkie zaznaczone checkboxy Ten post edytował kadlub 29.02.2012, 12:13:55 |
|
|
![]()
|
|
Ukryte imputy eliminują 'nie zaznaczone' checboxy jeżeli nie jest zaznaczony to ma wartość NON
print_r wyświetlił mi wszytskich urzytkowników z bazy co maja i nie maja prawojazdy... Ten post edytował monsarrat 29.02.2012, 12:30:41 |
|
|
![]()
|
|
usuń te ukryte inputy. zrub z tymi checkboxami jak ci powiedziałem.
i dopiero wtedy zrób i zobaczysz że w tabeli masz tylko te chckboxy które zaznaczyłeś zapytani zrób tak
zauważyłem że masz każdą kategorię w osobnej kolumnie w bazie danych jak dasz je do jednej kolumny po przecinku to zapytanie może wyglądać tak Ten post edytował kadlub 29.02.2012, 12:57:19 |
|
|
![]()
|
|
po zmianie kodu na sugerowany print_r daje wynik: Array ( [0] => A )
rozumiem tylko jak dodać kategorie zczytywane z CHECKBOXÓW do jednej kolumny i zarazem wymuszać pożniej ich wyświetlanie bez ukrytego IMPUTA dodawanie do bazy mam zrobione za pomocą inserta :
oraz
|
|
|
![]()
|
|
nie zastosowałeś się do moich rad tylko dalej klepiesz swoje
|
|
|
![]()
|
|
zastosowałem sie do Twoich rad, jedynie pokazałem CI inny plik (add.php) w ktorym to dodaje do bazy CHECBOXY... na samym pocztaku pokazałem plik (SEARCH.php) w ktorym chce wyszukiwać CHECBOXY, i poprawiłem go na twoje wskazówki, podałem też wynik print_r
prosze o pomoc mam watpliwosci i nie wiem jak zmodywikowac samo dodawanie do bazy... w bazie mam juz 100 osób... Ten post edytował monsarrat 29.02.2012, 14:07:30 |
|
|
![]()
|
|
podobnie jak tamto wcześniej
przy dodawaniu wywałm te ukryte inputy daj <input type="checkbox" id="Cb_a" name="driverlicense[]" value="A" /> i tak w następnych następnie zmień strukturę tej tabeli po co ci tyle tych kolumn na każdą kategorię osobne zrub jedno o nazwie driverlicense
a jak będziesz chciał sprawdzić czy ma te kategorie zastosuj się do drugiego zapytania jakie ci napisałem wcześniej Ten post edytował kadlub 29.02.2012, 14:12:04 |
|
|
![]()
|
|
kadlub mam pytanie jak wyciągnąc teraz dane z bazy aby mi CHECBOXY zaznaczało...
napisałem tak ale to nie działa...
Ten post edytował monsarrat 29.02.2012, 21:56:16 |
|
|
![]()
|
|
Ieśli zrobiłeś wszystko tak jak ci napisałem to w bazie w kolumnie driverlicense powinieneś mieć kategorię prawa jazdy danego użytkownika po przecinku np A,C,T
jak je wyciągniesz to robisz sobie explode() po przecinku i w tym momencie tworzysz ci się tablica, poprzez użycie in_array() w tym warunku sprawdzasz czy np kategorja A znajdzuje się w tablicy jak tak to checkbox zaznaczony jak nie to nie. czyli tak
Ten post edytował kadlub 1.03.2012, 07:50:47 |
|
|
![]()
|
|
Super wyciaganie danych działą, przy czym co zrobic z IMPLODEM jeżeli żaden CHECKBOX nie jest zaznaczony...
otrzymuje w takim wypadku komunikat 35: $dane_driver =implode(',' , $_POST['driverlicense']); Notice: Undefined index: driverlicense in edit.php on line 35 Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in edit.php on line 35 |
|
|
![]()
|
|
poczytaj o isset() czyli sprawdzaj czy formularz został wysłany albo czy dana zmienna istnieje
|
|
|
![]()
|
|
Napisałem coś takiego
jednak jest źle... chiałbym aby issent sprawdzal czy nie ma a jak nie ma to zapisal do bazy że brak wtedy przy wywolaniu wyświetli Prawojazdy: brak problem mam z napisalenim poprawnego ifa z issent i pytanie gdzie go uiescić za CHECBOXAMI czy w tablicy zmiennych.... Ten post edytował monsarrat 1.03.2012, 12:04:27 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
sprawdzilem i niezabardzo to działa co napisałeś
w tablicy zadeklarowałem tak: i już nie wywala mi info Warning: implode() [function.implode]: gdy nie mam żadnego CHECBOXA zaznaczonego... teraz powracamy do wyszukiwania, skoro juz wszystko działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zapisujac w polu dane po przecinku, nie da sie w zaden sensowny sposób tego przeszukiwać.
Załóżmy, że w polu masz: A,B,C No to teraz szukac kolesia co ma A i C. I co? I zonk. Twoje zapytanie nic nie zwórci bo masz w nim: ...driverlicense ='A,C' a przeciez takiego pola nie ma. Jest pole z zawartoscia A,B,C. Tutaj bardzo fajnie sprawdzają się wartości bitowe. http://nospor.pl/opcje-dwuwartosciowe-przechowywanie.html W paczce do ściągnięcia znajduje się w pełni działający skrypt, który zapisuje dane oraz wyszukuje dane. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dziekuje za odpowiedz NASPOR
Witam zastosowałem Twój skrypcik do CHECKBOXÓW i mam problem z ich wyświetleniem, nie tak w tabeli jak to tam miałeś ale normalne wylistowanie, tak jak to było w moim przypadku praw jazdy A,B, C
powyżej pięknie mi zaznacza jak i zwraca wartość jednak potrzebuje wylistowania tych praw jazdy ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie wiem, czy zrozumiałem, więc strzelam:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:19 |