![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z "rozciąganiem" obrazka w divie. Mam strone w układzie 3-kolumnowym.Lewa strona-menu, środek- treść, prawa - jakieś opcjonalne rzeczy. Chciałbym żeby w miare przybywania treści w środkowej kolumnie obrazek (lub tło) lewej i prawej kolumny wydłużał się. W tym temacie http://forum.php.pl/index.php?showtopic=191949 zauważyłem ciekawe rozwiązanie, niestety obrazek wydłużył się i przeciął stopkę strony. Po lewej i prawej stronie tłem nie musi być obrazek bo może być normalny kolor,bo obrazek to zwykły prostokąt w określonym kolorze, ale to też próbowałem i też bezskutecznie. Tak wyglądają divy:
a tak szablon css
Wszystkie polecenia typu background-repeat: repeat z innymi opcjami nie pomagają. Na stronie po prostu w lewej i prawej kolumnie obrazek wydłuża się tylko do treści zawartej w danej kolumnie. Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie polecenia typu background-repeat: repeat z innymi opcjami nie pomagają. Na stronie po prostu w lewej i prawej kolumnie obrazek wydłuża się tylko do treści zawartej w danej kolumnie. Dzieje się tak, ponieważ lewa, środkowa i prawa kolumna nie wydłużają się równomiernie. To nie jest tabela, gdzie wszystkie kolumny mają taką samą wysokość. Jednym rozwiązaniem może być ustawienie trzech obrazków jako tło dla div#middle i wtedy wszystko Ci się będzie rozciągać tak, jak chcesz. Musisz tylko ustawić odpowiednią pozycję dla każdego z obrazków. Druga opcja - możesz skorzystać z JS i zmieniać wysokość poszczególnych divów, kiedy wysokość jednego z nich powiększy się. Pierwsze rozwiązanie jest ciekawe, ale w IE działa tylko od wersji 9.0. Ten post edytował lukesh 16.04.2012, 10:10:18 -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:20 |