![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wygenerowałem sobie w MySQL Workbench bazę danych (plik sql) teraz jak próbuję ją załadować przez phpMyAdmin na serwer wyświetla mi się błąd: Cytat Błąd Zapytanie SQL: CREATE INDEX `fkcat` ON `categories` ( `categories_id` ASC ); MySQL zwrócił komunikat: #1280 - Incorrect index name 'fkcat' Samo zapytanie wygląda tak:
I teraz nie wiem czy MySQL Workbench wygenerował zły plik, czy coś nie tak jest z phpMyAdmin. Dodam, że korzystam z najnowszej wersji WAMP. Pozdrawiam Rav |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Masz dwa indeksy o nazwie fkcat. Tak być nie może. Zmien drugi na fkcat2 i powinno zadziałać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może, napiszę o co mi chodzi z tą tabelą.
Otóż ma to być tabelka z kategoriami. Id to jest id kategorii, a category_id to id rodzica (tak aby np. kategoria Gry miała podkategorię Przygodowe, FPS, itp...) reszta czyli lft, rgt określa pozycję w drzewku. Teraz jak zmieniam w MySQL Workbench indeks fkcat został z automatu dodany jak tylko dodałem klucz obcy fkcat który łączy id oraz category_id. Moim zamaiarem jest przyśpieszenie trochę usuwania kategori (ja usuwam kategorię główną i z automatu wszystkie podkategorie zostają usunięte). Pozdrawiam Rav |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:23 |