Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]automatyczne generowanie przycisku "lubię to"
borpaw
post 26.02.2012, 16:38:28
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (50%)
XXX--

W jaki sposób i czy można oczywiście, zrobić coś takiego:

Mam powiedzmy galerię zdjęć i chciałbym żeby za pomocą przycisku lubię to można było na poszczególne zdjęcia głosować.
No i żeby automatycznie pojawiał sie przez to komunikat na FB
Czyli chodzi o to żeby taki licznik był tworzony dynamicznie do kazdego dodanego zjęcia.

Jak to zrobić?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
RaVeno
post 26.02.2012, 17:33:54
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie wiem w jaki sposób generujesz galerię. Ale możesz zrobić to w ten sposób

1. <iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http://ZMIENNA-ADRES-ZDJECIA/
  2. &layout=button_count&show_faces=true&width=250&action=like&font=verdana&colorscheme=light&height=21"
  3. scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:250px; height:21px;" allowTransparency="true"></iframe>
+Quote Post
borpaw
post 26.02.2012, 17:57:46
Post #3

XXX--

Po kliknięciu w "lubię to" pojawia się wpis na tablicy FB, jak można kontrolować to co jest tam wpisane? Skąd są brane informacje?

Ten post edytował borpaw 26.02.2012, 20:29:43
+Quote Post
RaVeno
post 26.02.2012, 22:45:05
Post #4

-----

Facebook pobiera informacje ze strony co 24 godziny, żeby były aktualne. Dane które wyświetla są pobierane z tytułu strony i treści. Żeby uzyskać dla każdego zdjęcia inny tytuł i podpis, musiałbyś dla każdego zdjęcia zrobić z osobna podstronę (coś na wzór załóżmy demotywatorów).
+Quote Post
borpaw
post 27.02.2012, 08:52:51
Post #5

XXX--

a da sie zrobić tak żeby nie trzeba było linkować(tworzyć) podstron tylko do tej samej strony plus jakiś parametr np?
+Quote Post
RaVeno
post 27.02.2012, 14:12:08
Post #6

-----

Niestety nie idzie zrobić tego przez parametr, choć przydatne by to było, jak na razie API fb nie pozwala na takie coś.
+Quote Post
melkorm
post 27.02.2012, 14:16:15
Post #7

-----

Facebook bierze parametry z paremtrów og: (wygooglaj sobie) jeżeli są podane, a także możesz podać inny adres strony gdzie będzie podgląd każdego zdjęcia co nie powinno być moim zdaniem problemem, możesz też na stronie zrobić coś w tym stylu:

1. Użytkownik klika lubię to, gdzie link do strony ma na końcu parametr np id zdjęcia.
2. Jeżeli ktoś wchodzi przez ten link (czyli Facebook) ustawiasz dane w metadata pod podane zdjęcie.

Użytkownik nie widzi zmian, facebook czyta odpowiednie zdjęcie, tytuł i opis i wszyscy są szczęśliwi.

--------------------
+Quote Post
borpaw
post 27.02.2012, 22:22:12
Post #8

XXX--

no właśnie dokładnie tak zrobiłem, jak napisałeś

Mam jeszcze jedno pytanie, czy da się zrobić tak żeby nie trzeba było klikać w "lubie to", tzn chodzi o to żeby ta akcja wydażyła się jakby w tle, przy okazji innego zdarzenia?
+Quote Post
Looozak
post 6.07.2012, 00:30:26
Post #9

-----

Witam. Odkopuje bo mam z tym problem. Mam stronę, na której jest kilka obrazków (po kliknięciu przenosi na stronę gdzie jest tylko ten konkretny obrazek), pod każdym przycisk "Lubie to" :
  1. <div class="fb_like"><fb:like href="http://www.domena.pl/obrazek,'.$id.'.html" layout="button_count" width="130" show_faces="true" action="like" font="arial"></fb:like></div>

W pliku index.php uzupełniane są odpowiednio co do obrazka facebookowe metatagi:
  1. <meta property="og:url" content="http://www.domena.pl/obrazek,'.$row['id'].'.html" />
  2. <meta property="og:title" content="'.$row['opis'].'" />
  3. <meta property="og:image" content="http://www.domena.pl/add/'.$row['plik'].'" />

$row to oczywiście tablica z mysql odnośnie obrazka o id w adresie. Na stronie wszystko pięknie się uzupełnia ale jak klikam "Lubie to" to na FB przesyłany jest jakiś stary og:title i og:image, który już dawno wywaliłem. Nie wiem czemu, podejrzewam, że po czasie się zaktualizuje, ale co wtedy? Jak chcę oddzielny tytuł dla każdego obrazka a fb pamięta tytuł tylko jeden na jakiś czas? Co zrobiłem nie tak? Jakieś pomysły? Od rana siedzę nad tym czytam Open Graph, z którego kompletnie nic nie rozumiem jak to już z dokumentacją fb bywa, aż natknąłem się na ten temat i mnie oświeciło. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam!
+Quote Post
IProSoft
post 6.07.2012, 08:06:57
Post #10

-----

Sprawdż jakie dane pokazuje debugger:
http://developers.facebook.com/tools/debug

--------------------
Manual prawdę Ci powie.
+Quote Post
Looozak
post 6.07.2012, 09:23:30
Post #11

-----

Ten debugger pokazuje wszystko dobrze, łącznie z miniaturką, tytułem i linkiem, a po kliknięciu "Lubie to" mimo wszystko na fb wrzuca się jakiś stary tytuł, którym testowałem te metatagi. Próbowałem w różnych przeglądarkach i dalej wrzuca stary tytuł i obrazek, w dodatku do każdej podstrony taki sam.

// Sorry za pośpiech w pisaniu postów to wszystko przez ten nerwy na FB. Doczytałem ten debugger i niezbędne było dodanie og:type i fb:app_id. Teraz wszystko działa, jeszcze tylko muszę wykombinować jak wrzucić miniaturkę z yt, jeżeli zamiast obrazka mam film. Dzięki za pomoc - pozdrawiam!

Ten post edytował Looozak 6.07.2012, 09:29:00
+Quote Post
djgarsi
post 6.07.2012, 09:35:38
Post #12

-----

Kod
http://img.youtube.com/vi/SkebsYRT-jg/default.jpg

SkebsYRT-jg - to id filmiku

--------------------
+Quote Post
Looozak
post 6.07.2012, 09:47:31
Post #13

-----

No to akurat wiedziałem. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że w tym debuggerze jest napisane, że image musi mieć min 200x200 a miniaturki z yt mają mniej. Przez co nie wszystkie są prawidłowo wyświetlane. Ale dam sobie rade. Pozdro.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:57