![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
W jaki sposób i czy można oczywiście, zrobić coś takiego:
Mam powiedzmy galerię zdjęć i chciałbym żeby za pomocą przycisku lubię to można było na poszczególne zdjęcia głosować. No i żeby automatycznie pojawiał sie przez to komunikat na FB Czyli chodzi o to żeby taki licznik był tworzony dynamicznie do kazdego dodanego zjęcia. Jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 18.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem w jaki sposób generujesz galerię. Ale możesz zrobić to w ten sposób
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2010 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Po kliknięciu w "lubię to" pojawia się wpis na tablicy FB, jak można kontrolować to co jest tam wpisane? Skąd są brane informacje?
Ten post edytował borpaw 26.02.2012, 20:29:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 18.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Facebook pobiera informacje ze strony co 24 godziny, żeby były aktualne. Dane które wyświetla są pobierane z tytułu strony i treści. Żeby uzyskać dla każdego zdjęcia inny tytuł i podpis, musiałbyś dla każdego zdjęcia zrobić z osobna podstronę (coś na wzór załóżmy demotywatorów).
|
|
|
![]()
|
|
a da sie zrobić tak żeby nie trzeba było linkować(tworzyć) podstron tylko do tej samej strony plus jakiś parametr np?
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie idzie zrobić tego przez parametr, choć przydatne by to było, jak na razie API fb nie pozwala na takie coś.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Facebook bierze parametry z paremtrów og: (wygooglaj sobie) jeżeli są podane, a także możesz podać inny adres strony gdzie będzie podgląd każdego zdjęcia co nie powinno być moim zdaniem problemem, możesz też na stronie zrobić coś w tym stylu:
1. Użytkownik klika lubię to, gdzie link do strony ma na końcu parametr np id zdjęcia. 2. Jeżeli ktoś wchodzi przez ten link (czyli Facebook) ustawiasz dane w metadata pod podane zdjęcie. Użytkownik nie widzi zmian, facebook czyta odpowiednie zdjęcie, tytuł i opis i wszyscy są szczęśliwi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no właśnie dokładnie tak zrobiłem, jak napisałeś
Mam jeszcze jedno pytanie, czy da się zrobić tak żeby nie trzeba było klikać w "lubie to", tzn chodzi o to żeby ta akcja wydażyła się jakby w tle, przy okazji innego zdarzenia? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Odkopuje bo mam z tym problem. Mam stronę, na której jest kilka obrazków (po kliknięciu przenosi na stronę gdzie jest tylko ten konkretny obrazek), pod każdym przycisk "Lubie to" :
W pliku index.php uzupełniane są odpowiednio co do obrazka facebookowe metatagi:
$row to oczywiście tablica z mysql odnośnie obrazka o id w adresie. Na stronie wszystko pięknie się uzupełnia ale jak klikam "Lubie to" to na FB przesyłany jest jakiś stary og:title i og:image, który już dawno wywaliłem. Nie wiem czemu, podejrzewam, że po czasie się zaktualizuje, ale co wtedy? Jak chcę oddzielny tytuł dla każdego obrazka a fb pamięta tytuł tylko jeden na jakiś czas? Co zrobiłem nie tak? Jakieś pomysły? Od rana siedzę nad tym czytam Open Graph, z którego kompletnie nic nie rozumiem jak to już z dokumentacją fb bywa, aż natknąłem się na ten temat i mnie oświeciło. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdż jakie dane pokazuje debugger:
http://developers.facebook.com/tools/debug -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten debugger pokazuje wszystko dobrze, łącznie z miniaturką, tytułem i linkiem, a po kliknięciu "Lubie to" mimo wszystko na fb wrzuca się jakiś stary tytuł, którym testowałem te metatagi. Próbowałem w różnych przeglądarkach i dalej wrzuca stary tytuł i obrazek, w dodatku do każdej podstrony taki sam.
// Sorry za pośpiech w pisaniu postów to wszystko przez ten nerwy na FB. Doczytałem ten debugger i niezbędne było dodanie og:type i fb:app_id. Teraz wszystko działa, jeszcze tylko muszę wykombinować jak wrzucić miniaturkę z yt, jeżeli zamiast obrazka mam film. Dzięki za pomoc - pozdrawiam! Ten post edytował Looozak 6.07.2012, 09:29:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod http://img.youtube.com/vi/SkebsYRT-jg/default.jpg SkebsYRT-jg - to id filmiku -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to akurat wiedziałem. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że w tym debuggerze jest napisane, że image musi mieć min 200x200 a miniaturki z yt mają mniej. Przez co nie wszystkie są prawidłowo wyświetlane. Ale dam sobie rade. Pozdro.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:57 |