![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam dosyć nietypowy problem... otóż potrzebuję wybrać z bazy MySQL rekord zawierający jakiś tekst, losowo, ale tylko raz dziennie... np. mam tabele kawaly: ---id---|--------------------kawal-------------------------| 1 Baba z wozu - koniom lżej 2 itd.... potrzebuję, aby skrypt wybrał raz dziennie jeden losowy kawał i przez cały dzień wyświetlał go na stronie (albo wybierał za każdym razem, ale musi to być ten sam kawał, albo zapisał w innej tabeli...) problem w tym, iż w pierwszym rozwiązaniu nie wiem, jak wybierać za każdym razem ten sam kawał, a w drugim, jak uruchomić taki skrypt tylko raz dziennie (strona ma dużo odsłon praktycznie o każdej godzinie, więc może jakoś sprawdzić czas ?) Pozdrawiam i proszę o pomoc Patryk -------------------- Linux is like a Wigwam - no windows, no gates, Apache INSIDE...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz zrobic np. tak :
do tabeli kawaly dodaj pole "czas" w ktorym bedzie zapisywana data ostatniego wyswietlenia (np. unixowy timestamp) (zapujesz ja tylko przy pierwszym odwolaniu) i jezeli ta data = aktualnej to wyswietlasz, jezeli nie to szukasz rekordu bez daty lub rekordu gdzie data > tydzien/miesiac temu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Skąd: Siemianowice Śl. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz miec takie kolumny
id | data | kawaly
p.s.: pisalem to na szybko bo nie mam czasu... nie wiem czy to jest dobrze, czy sie gdzies nie pomylilem..... jak cos to przepraszam ![]() -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja mam inny pomysl...
Podczas pierwszej wizyty w czasie doby losuj ID kawalu i zapisuj do pliku i pokaz kawal o wylosowanym ID. Dla kolejnych gosci pobieraj ID z pliku i wyswietlaj... Pliki dla ulatwienia moga miec nazwe zlozona z bierzacej daty... jezeli plik istnieje - pobierasz, jezeli nie, losujesz ID, zapisujesz i pobierasz... Tylko przydalo by sie, by przy tworzeniu pliku usuwane byly juz niepotrzebne niepotrzebne... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 23:37 |