Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [inne][PHP]Dostęp do danych sesji z pozycji php, Czyli jak mając ID sesji poznać jej zmienne
Abaddor
post 24.02.2012, 13:01:04
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam ludziska,

Problem jest taki:

Jest sobie ładny napisany cms na moim własnym frameworku. Wszystko obiektówka, itp. Cud miód i orzeszki.
Skorzystałem sobie z SWFUpload. Jak wiadomo mam on problemy z sesjami, i każde wysyłanie plików ma odrębna sesje.

Pomysł jest prosty. Podczas wysyłania plików przekazać też id sesji i nadpisać funkcją:

1. session_id($session_id);
  2. start_session();

Proste? TAK!

Ale nie chcę tego robić ponieważ moja klasa od sesji jest wyżej w poziome logicznym od modułu uploadu, musiałbym albo robić jakieś ify(bleeee), albo dodać w moim konstruktorze sesji ze jeśli w poście idzie SESSION_ID to startuje stronę z tym tą sesją.
Ale jak ktoś by sie dowiedział że może mi w poście wysyłać id sessji, to była by jazda smile.gif Sam bym z teko korzystał tongue.gif

No więc pytanie brzmi:

Czy jest jakiś sposób aby dostać tablicę ze zmiennymi sesji, na podstawie jej id? Marzy mi się coś jak niżej:)
  1.  
  2. $array = array();
  3.  
  4. $array = session_get_variable($session_id);
  5. if($array['idLogin']==true)
  6. {
  7.  
  8. //działa
  9.  
  10. }
  11.  

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam,
Marcin
Go to the top of the page
+Quote Post
Sephirus
post 24.02.2012, 13:12:01
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zawsze możesz odwołać się bezposrednio do plików o danej ID sesji i zdeserializować ich zawartość smile.gif

Gdzie ich szukać - w php.ini masz session.save_path - pod tym katalogiem masz pliki z sesją.

Najczesciej wyglądają one tak: "sess_[IDENTYFIKATOR]"...

Otwiersz, deserializujesz i masz wink.gif

--------------------
If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;)
Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka...
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7.07.2025 - 16:25