![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zaczynam dopero programowac w php i chcialbym by ktos napisal PROSTY system newsow z Panelem Admina i Czytaj wiecej,(i ew. Komentarze ale nie koniecznie) z Komentarzami czyli co jaka funkcja robi bo ja najlepiej sie ucze na przykladach, niz czytajac kursy albo manuala(pewnie dlatego ze nie jest w pelni po Polsku :/) Nie skorzystalem z jakiegos gotowego juz skryptu bo zadko w nim sa komentarze w j.polskim i jest łatwo napisany. ![]() Pozdrawiam -------------------- Udzielasz sie w PHP Pro?
Uważasz sie za profesjonaliste? Przeczytaj to |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm. Jakiś czas temu jeden z użytkowników poprosił o napisanie bardzo prostego systemu newsów opartego na plikach- napisałem go wtedy i znalazłem go teraz na komputerze. Nie ma w nim panelu admina ani komentarzy i jest naprawdę wybitnie prosty ale może Ci się przyda:
index.php
Na początku jest oczywiście zwykły formularz HTML, potem podaję nazwę pliku, w którym znajdują się zapisane już newsy i otwieram go- w przypadku niepowodzenia wypisywany jest odpowiedni komunikat, następnie dzielę (explode) zawartość wczytanego pliku (fread) pod względem występowania podciągu "||" (stanowi on separator kolejnych postów), potem za pomocą pętli każdy podciąg między separatorami dzielę jeszcze ze względu na znaki "*|*"- oddzielają one tytuł posta od jego treści, potem wyświetlam tytuł wraz z linkiem do skryptu wyświetlającego treść. wysw.php
Działanie skryptu jest podobne do poprzedniego- różni się tym, że pobiera on z tablic GET numer posta do wyświetlenia i wyświetla i tytuł i jego treść. zapis.php
Ten skrypt pobiera przesłane przez formularz dane i zapisuje w pliku- stosuje wspomniane wcześniej separatory oraz wyświetla stosowny komunikat. news.txt W tym pliku są zapisywane newsy Wiem, że skrypt jest hiper prosty ale o taki prosiłeś. Mam nadzieję, że się przyda. Pozdrawiam. Bartek Ten post edytował marlowe 22.07.2004, 21:38:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za skrypt ale niestety mi nie dziala. Wyskakuje mi
Kod Parse error: parse error, unexpected '&' in c:\usr\krasnal\www\news\index.php on line 10 Wolałbym na MySQL'u ale taki tez moze byc. -------------------- Udzielasz sie w PHP Pro?
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na forum jest błąd i zamieniane są niektóre znaki '!' na ! i '/' na '\- musisz to sobie poprawić ręcznie.
Pozdrawiam. Bartek Ten post edytował marlowe 23.07.2004, 15:45:56 |
|
|
![]()
|
|
W pliku Index.php bodajze byl blad, bo wyskakiwal parse error. Ale wydaje mi sie ze go przerobilem
Ale jak uruchamiam to nie wyswietla mi sie news pisze mi "Oto news o tytule" ale nic sie nie wyswietla. A w pliku news.txt jest zapisany news. Co to mzoe byc? Juz odkrylem poprostu myslalem ze jak wpisze sciezke do wysw.php to sie pokaza newsy ale juz jest dobrze. Szkoda ze t nie jest na MySQL :/ Ten post edytował Major 24.07.2004, 17:33:46 -------------------- Udzielasz sie w PHP Pro?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:41 |